Po kom se jmenují ulice v centru Pardubic?

3. říjen 2018

Každý den jimi procházíme, bydlíme v nich, čteme jejich názvy v mapách. Ale víme, po kom se jmenuje třeba Macanova, Gebauerova nebo Sakařova ulice?

Tentokrát jsme se zaměřili na širší centrum Pardubic a vybrali jsme Smilovu, Macanovu, Sakařovu a Gebauerovu ulici. Odhalíme také, které ulici a proč se za dávných časů říkalo Ke Kutlofu.

Smilova ulice

Smilova ulice vznikla kolem roku 1880

Smilova ulice vede paralelně s třídou Míru a vznikla v r. 1880, kdy v místě začala zástavba zemědělské půdy. Už v roce 1901 se zde začalo zavádět elektrické osvětlení. Jméno dostala ulice v roce 1884 a připomínalo někdejšího vlastníka pardubického panství Smila Flašku z Pardubic. Ten žil v letech 1349 až 1402 a o majetek vedl spor s králem Václavem IV. Zemský soud dal za pravdu králi, a šlechtic se tak přidal k opoziční panské jednotě, aby nakonec padl při jejích bojích proti královým stoupencům.

Smil Flaška z Pardubic ale proslul především jako literát, mimo jiné autor rozsáhlé alegorické básně Nová rada, obsahující jak rady středověkému panovníkovi vůbec, tak výstrahu právě Václavovi IV.

Macanova ulice

V Macanově ulici v Pardubicích se začalo stavět v roce 1930

Nedaleko pardubického hlavního nádraží najdeme Macanovu ulici, která dostala své jméno v roce 1930, kdy se zde začaly stavět obytné domy. Ulice nese jméno pardubického rodáka Karla Emanuela Macana, který žil v letech 1858-1925.

Karel Macan byl hudební skladatel a působil jako hudební pedagog a správce ústavu slepců v Praze. Byl totiž také nevidomý. Studoval varhanickou školu a skladbu u Zdeňka Fibicha a komponoval hlavně písně a menší klavírní skladby. Jeho zásluhou také vznikla první slepecká knihovna a tiskárna v Praze.

Sakařova ulice

Dlouhá a rovná Sakařova ulice bývala kdysi ještě delší

Sakařova ulice je na Bílém Předměstí a v době, kdy se ještě jmenovala Bubeníkova, byla o dost delší. Ulice nese jméno Josefa Sakaře. Žil v letech 1870 až 1937 a pocházel z jižních Čech.

V Pardubicích působil po většinu aktivního života jako středoškolský pedagog a předseda Muzejního spolku. Studium historie zúročil ve dvou obsáhlých knihách – čtyřdílných Dějinách hradu a města Týna nad Vltavou a okolí a pětidílných Dějinách Pardubic nad Labem. Druhou z uvedených knih vydalo přímo město, které autora také jmenovalo čestným občanem Pardubic.

Gebauerova ulice

Gebauerova ulice je klidná, přitom je přímo v centru Pardubic

Na pardubickém Bílém Předměstí najdeme Gebauerovu ulici, která toto jméno dostala v roce 1913 podle filologa a literárního historika Jana Gebauera. Ten žil v letech 1838–1907 a určitou dobu působil jako učitel češtiny a němčiny právě v Pardubicích na zdejší reálce.

Později se stal univerzitním profesorem v Praze, odborně se angažoval ve sporech o Rukopis královédvorský a zelenohorský a svými pracemi věnovanými historickému vývoji češtiny významně přispěl k rozvoji oboru zvaného slovanská filologie.

Ke Kutlofu

Kostelní ulice v Pardubicích se kdysi jmenovala Ke Kutlofu

Ze Starého Města směrem ke Chrudimce vedla kdysi ulička nazývaná Ke Kutlofu. V 16. a 17. století tu totiž byla jatka neboli kutlof neboli porážka. Vzhledem k dobovým hygienickým a ekonomickým možnostem asi nešlo o nijak lákavé místo, a tak je pravděpodobné, že z dobového výrazu kutlof vzniklo nahrazením cizího „ef“ i slovo kutloch (tedy těsná nevzhledná místnost, případně sklep).

Samotný výraz kutlof má původ v němčině, kde označení Kuttelhof vzniklo složením slov Kuttel - tedy střeva s žaludkem, droby; a hof - neboli dvůr.

Dejte tip!

Máte tip na zajímavější ulici? Nevíte, po kom se jmenuje ta vaše, a chtěli byste to zjistit? Napište nám na redakce.pardubice@rozhlas.cz. Nejzajímavější tipy zařadíme do našeho seriálu.

autoři: pta , Dagmar Magincová

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.