Po stopách Věry Jičínské s Petrem Voldánem aneb Z Petřkovic až do Paříže za slavnou malířkou

Další díl pořadu “Na cestách s Petrem Voldánem”  bude - jak jste ostatně už zvyklí - opět maličko jiný. Posuďte sami - na rozhlasových vlnách se sice vypravíme z okraje Ostravy a Prahy až do Mnichova, Paříže, Bretaně, ale i do Maďarska, na Slovensko nebo do Ruska.

Nezapomeneme ale ani na východočeský region, protože budou často padat názvy míst jako Dobruška, Orlické hory nebo konkrétně Říčky. Navíc se ještě propojíme s New Yorkem. A všechno to bude v cestě po stopách malířky Věry Jičínské, které je aktuálně také věnována asi největší výstava sezóny v Galerii moderního umění v Hradci Králové.

Objevování Věry Jičínské pokračuje

Čtěte také

Malířka a grafička, ale také novinářka Věra Jičínská sice zanechala v našem výtvarném umění výraznou stopu, ale zatím se o ní víc ví v odborných kruzích nebo mezi zasvěcenými milovníky umění. A tak je i náš pořad motivován nejen snahou přiblížit vám životní cesty Věry Jičínské takřka po cele Evropě, ale přispět i k většímu povědomí o této pozoruhodné umělecké osobnosti mezi širší veřejností.

Postupně mi v tom pomohou hned tři ženy. První bude dcera Věry Jičínské, se kterou se už delší dobu na dálku známe a tak jsme se spojili na lince Hradec Králové - New York. Asi 30 mil od tohoto amerického velkoměsta žije Dana Laichterová - Görnerová.

Rošťárny v Dobrušce a strejda Jan Zrzavý

Portrét Jana Zrzavého od Věry Jičínské - foto z výstavy v Rychnově nad Kněžnou

Od obdivuhodně vitální paní Dany jsem se o její mamince dozvěděl spoustu zajímavostí, které vám nemůže povědět nikdo jiný. Na chvíli se ocitneme v Dobrušce, kde prý dcera Věry Jičínské prováděla různé rošťárny. V pořadu také nahlédneme do ateliéru Věry Jičínské dětskýma očima.

A uslyšíte, že dcera malířky například malíři Janu Zrzavému, který patřil vedle dalších osobností (např. Bohuslav Martinů, František Muzika atd.) k přátelům Věry Jičínské, říkávala familiárně strýčku. Kdo také může říci, že mu významný představitel meziválečné avantgardy vařil a nebo namaloval obrázek do památníčku…

Dobruška Věry Jičínské

Čtěte také

Domašínskou ulici místní v Dobrušce znají, tak jako dům čp. 360. Je to jedna ze zastávek našeho putování po stopách malířky Věry Jičínské v Dobrušce. Tam mi průvodkyní byla Pavla Žďárková, vedoucí vlastivědného muzea, které spravuje nejen neskutečně obsáhlou sbírku malířčiných děl, ale vlastní i řadu unikátních osobních předmětů nebo fotografií z cest umělkyně.

Zachytila na nich třeba také folklorní motivy na Slovensku nebo život v Rusku a na Ukrajině. Pochopitelně připomínáme i konkrétní místa v samotné Dobrušce, která Věra Jičínská ve své tvorbě ztvárnila.

Ostravsko, Praha, Mnichov, Paříž, ale i Bretaň nebo Maďarsko

Na cestách po stopách malířky Věry Jičínské budeme mít hodně “zastávek” v různých koutech Evropy. S rozhlasovým mikrofonem do nich míříme společně s Martinou Pachmanovou.

Docentka Katedry teorie a dějin umění Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze, historička umění, umělecká kritička a také kurátorka vám nabídne alespoň letmé zastavení ve zmíněných destinacích, neoddělitelně spojených s tvorbou i životem Věry Jičínské.

Byl jsem rád, že jsme tyto konkrétní stopy mohli společně odhalovat přímo v expozici Galerie moderního umění v Hradci Králové s lakonickým názvem “Věra Jičínská”. Tu vám představíme i jako - na svou dobu - nesmírně moderní a aktivní ženu.

Martina Pachmanová je mimo jiné nejen kurátorkou výstavy, ale také autorkou rozsáhlé monografie o životě a díle osobnosti českého moderního umění, kterou Věra Jičínská bezesporu byla.

Dobruška, Orlické hory, Říčky a rodina Laichterova

V netradičním putováni s pořadem “Na cestách” se v našem regionu zastavíme nejen v Dobrušce - kde Věra Jičínská pobývala často po sňatku s Prokopem Laichterem ze známé nakladatelské rodiny. Neopomeneme ani Orlické hory a konkrétně Říčky, kde se potkávala řada osobností naší kultury.

A opět připojíme nejednu zajímavost ze života rodiny ve vzpomínkách dcery Věry Jičínské - rovněž malířky a také textilní výtvarnice Dany Laichterové - Görnerové z nahrávky rozhovoru mezi rozhlasovým studiem v Hradci Králové a New Yorkem.

Všechno to uslyšíte, pokud si nás naladíte na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové nebo Českého rozhlasu Pardubice v pondělí 19. června jako obvykle po zprávách v 18:00. A nebo pustíte z rozhlasového archivu pořadu Na cestách s Petrem Voldánem.

Petr Voldán

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související