Po třech letech hurá na trhy. V Pardubicích brzy projdou proměnou

23. listopad 2022

I krajské město vyhlíží návrat k tradici. Řada lidí se těší na klasický předvánoční čas nerušený covidem. Adventní trhy potrvají na pardubickém Pernštýnském náměstí od 26. listopadu do 23. prosince.

V roce 2020 nebyly vůbec. O rok později vánoční akce zhatila vládní opatření na poslední chvíli. „Obzvlášť loňský ročník nás stál spoustu energie. Nejvíc to zasáhlo samozřejmě prodejce, kteří už měli nakoupený sortiment. Stánky stály. Přesto se musely trhy zrušit. Situace byla opravdu nepříjemná,“ vzpomíná vedoucí oddělení kultury a cestovního ruchu na magistrátu v Pardubicích Martin Karas.

Zatím beze změny

K dispozici letos bude vánoční sortiment, a to gastronomický i negastronomický, řemeslné výrobky a podobně. „Minimální otevírací doba trhů bude ve všedních dnech od 11 do 18 hodin, o víkendu pak do večerních hodin. Znovu jsme obnovili internetové stránky, kde zájemci najdou kompletní program od začátku do konce anebo prokliky na další doprovodné akce.“

Vánoční atmosféra a stánky s občerstvením na Pernštýnském náměstí

Nebudou chybět pravidelné dílničky, Advent na Zelené bráně se soutěží o nejdelší papírový řetěz a ani Advent s vůní perníku, do kterého se zapojilo 22 kaváren. Ty nabízejí různé perníkové speciality.

Formát vánočních trhů tedy podle Karase zůstává podobný. „Spolupracujeme se stejným organizátorem, od příštího roku to může být jinak. Vzniknou nám nové příležitosti jako třeba Automatické mlýny, které už budou otevřené. Možností je víc.“

Rozsvěcení v neděli

Na historickém náměstí už několik dní stojí vánoční strom. Zdobit ho má až do Tří králů. Rozzáří se za zvuku zvonů na první adventní neděli 27. listopadu v 17 hodin. „Hudební doprovod v tento den obstará Orchestr Jaroslava Ježka. Na 5. prosince připadají Zelenobranské čertoviny, kdy na  náměstí znovu uvidíme spoustu čertů. Letos se vracíme taky k promítání vánočních filmů a pohádek na velkoplošné obrazovce,“ uzavírá výčet Karas.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.