Počet pacientů se srdečním selháváním se u nás rapidně zvyšuje

29. říjen 2018

Počet infarktů je sice přibližně stejný, ale zvyšuje se počet pacientů vyššího věku s projevy srdečního selhání. Pacienti přežijí svůj infarkt, mají ho zaléčený, dostanou stimulátor nebo chlopenní protézu, mají účinnější lékovou léčbu. Populace ale stárne a narůstá počet lidí vyššího věku, kteří se „dožijí" svého stádia srdečního selhávání.

„Srdce prostě nestačí přečerpávat krev tak, jako za mlada. To je dnes velký problém nejen u nás, ale všude ve světě. Počet pacientů se srdečním selháváním se za posledních deset let u nás zdvojnásobil,“ říká pardubický kardiolog Petr Vojtíšek.

Práce lékařů je stále těžší. Staří lidé mají více chorob najednou a lékaři jejich neduhy musí neustále vyvažovat vhodnými léky a upravovat jejich stav. Dá se očekávat, že počty takových nemocných se budou stále zvyšovat, podobně jako přibývá nemocných s Alzheimerovou chorobou nebo demencí. 

Pardubické kardiologii je dvacet let

Kardiologické oddělení Nemocnice Pardubice slaví v letošním roce dvacetiny. Dnes je to cílové krajské pracoviště, kterým ročně projdou tisíce pacientů z celého regionu. A právě v posledních dvaceti letech se v kardiologii udály revoluční  změny.

U zrodu pardubické kardiologie stál MUDr. Petr Vojtíšek, dlouholetý primář kardiologického oddělení, a v současnosti přednosta interní kliniky Nemocnice Pardubice. Právě on je symbolem tohoto pracoviště. „Matkou kardiologie je interna. Z tohoto oboru všechno vychází,“ řekl MUDr. Vojtíšek Českému rozhlasu Pardubice.

Spustit audio