Pochoutkový rok 2021 zná své vítěze, vyhrál tajný recept na nadívanou kachnu

V neděli 9. ledna vyvrcholil ve vysílání regionálních stanic Českého rozhlasu pátý ročník kulinářské soutěže Pochoutkový rok. Na velké finále bylo do pražského Divadla U Hasičů pozváno všech 30 soutěžících se svými rodinami a blízkými. Nejlepším receptem roku 2021 se stala nadívaná kachna s karamelizovaným zelím od Tibora Novotného z Jarošova.

Během programu se diváci bavili vyprávěním trojice herců ze slavného televizního seriálu Rozpaky kuchaře Svatopluka – historky ze zákulisí natáčení přiblížili Josef Dvořák, Kateřina Macháčková a Jana Paulová. Diváci přivítali velkým potleskem i členy poroty Pochoutkového roku – herečku Naďu Konvalinkovou, šéfkuchaře Jaroslava Sapíka a Pavla Pospíšila, který všechny pozdravil na dálku prostřednictvím videovzkazu. Pořadem provedl diváky v sále a posluchače u rádia Patrik Rozehnal.

Během slavnostního zakončení samozřejmě také došlo na to nejdůležitější – vítězům soutěže byly předány šeky na nákup kuchyňských spotřebičů od společnosti Mora (partnera soutěže) v celkové hodnotě 100 000 Kč.

Posluchačská cena

Během finále Pochoutkového roku předal ředitel Sekce generálního ředitele Českého rozhlasu Jan Menger vítězce posluchačské ceny Evě Mlčochové za její kozičkový dezert poukázku na nákup kuchyňského vybavení v hodnotě 15 000 Kč.

Paní Mlčochová plakala dojetím, protože si nedovedla představit, že by mohla vyhrát. Všem také doporučila, aby si zkusili připravit tento jednoduchý recept z plodů černého bezu, který se naučila od své tchýně.

Recept na vítězné jídlo: Kozičkový dezert

Ředitel Jan Menger předává posluchačskou cenu Evě Mlčochové za kozičkový dezert

Na stránce www.pochoutkovyrok.cz probíhalo během prosince 2021 hlasování posluchačů, kteří poslali 30 soutěžním receptům téměř 14 000 hlasů. Ze všech hlasujících pak porota vylosovala Blanku Slavíkovou, která obdržela poukázku na nákup kuchyňského vybavení v hodnotě 10 000 Kč.

Vítězové Pochoutkového roku 2021

Porota si své rozhodnutí, komu předá hlavní ceny, nechala až na samotný závěr velkého finále.

Vítězem soutěže Pochoutkový rok za rok 2021 se stal Tibor Novotný z Jarošova s receptem na nadívanou kachnu s karamelizovaným zelím. Získal poukázku na nákup kuchyňského vybavení v hodnotě 30 000 Kč. Recept mu prozradila jeho babička, která pracovala jako vrchní kuchařka u knížecího rodu Lichtenštejnů na zámku ve Valticích a v Lednici.

Recept vymyslela sama a kníže Jan jí za něj tehdy nabídl 20 zlatých s tím, že recept nesmí nikdy nikomu prozradit. Babička se dožila 97 let a až těsně před svou smrtí ho prozradila svému vnukovi Tiborovi Novotnému. Ten ho poprvé uveřejnil až v Pochoutkovém roce. A tak se speciální recept na pečenou kachnu nadívanou játry dostává na veřejnost až nyní. Vyzkoušet ho tak můžete i vy. Pan Novotný byl z výhry nadšený a titul vítěze Pochoutkového roku za rok 2021 ho velmi potěšil.

1. místo: Nadívaná kachna s karamelizovaným zelím

Šťastný vítěz Tibor Novotný s šéfkuchařem Jaroslavem Sapíkem

Druhé místo obsadila a poukázku na nákup kuchyňského vybavení v hodnotě 25 000 Kč získala Marie Hostinská z Rychnova nad Kněžnou. Vyhrála díky receptu na dortovou omáčku s vaječným svítkem. Jde o koprovou omáčku, která se ovšem nepodává s vejcem ani vařeným hovězím masem, ale s vaječným svítkem. Ten její maminka dělávala na pánvi a pak krájela na trojúhelníkové výseče jako dort. Proto se u nich doma této omáčce říkalo dortová.

2. místo: Dortová omáčka s vaječným svítkem

Druhé místo obsadila a poukázku na nákup kuchyňského vybavení v hodnotě 25 000 Kč získala Marie Hostinská z Rychnova nad Kněžnou za dortovou omáčku s vaječným svítkem

Třetí místo a poukázku na nákup kuchyňského vybavení v hodnotě 20 000 Kč díky nim obdržela Zuzana Kučerová z Prahy s receptem na zajíce s černou omáčkou. Do receptu, který pochází od její babičky, přidává švestková povidla, strouhaný perník, rozinky, sušené švestky a mandle. Paní Kučerová byla nadšená, že se její zvěřinový recept porotě zalíbil.

3. místo: Zajíc s černou omáčkou

Třetí místo a poukázku na nákup kuchyňského vybavení v hodnotě 20 000 Kč si vyvařila Zuzana Kučerová z Prahy s receptem na zajíce s černou omáčkou

Vyhlášení nového ročníku Pochoutkového roku 2022 na sladko
Na závěr celého finále také porota Pochoutkového roku spolu s Patrikem Rozehnalem vyhlásili nový ročník Pochoutkového roku 2022, který tentokrát bude nasladko. Posluchači budou moci přihlásit do soutěže jakýkoliv sladký rodinný recept, který se u nich doma dědí z generace na generaci. Se svými recepty se posluchači mohou hlásit přes formulář na webové stránce www.pochoutkovyrok.cz nebo dopisem zaslaným na adresu Český rozhlas, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2 s heslem Pochoutkový rok. Ať žije Pochoutkový rok 2022!