Počítačových podvodů je 6x víc než před deseti lety. Ideální oběť je starší osamělá žena

12. květen 2022 09:35

Počet lidí, kteří se stali obětí podvodníků na internetu, roste. Zatímco před 10 lety měli kriminalisté v Česku 1500 takových případů, letos to je už 9,5 tisíce. Kybernetická kriminalita cílí hlavně na seniory a osamělé lidi, pachatelé používají buď vyděračské emaily, vydávají se za bankovní úředníky nebo něco prodávají přes internet. Bezpečné v tomhle ohledu nejsou asi sociální sítě. 

„Nejčastěji ohroženou skupinou jsou senioři, kteří nejsou na internetu tak zdatní,“ upozorňuje policejní mluvčí Veronika Šmejkalová a její slova potvrzuje i kriminalista Martin Drdla na příkladu podvedené seniorky z Pardubicka.

„Počítačově nepříliš zdatná starší paní si do vyhledavače napsala stránky své banky, nezadala to přímo do toho panelu, ale do vyhledavače a vyjely jí „jako stránky banky“. Ona tam zadala veškeré přihlašovací údaje, ty stránky nebyly té banky, ale toho pachatele, ona mu tak sdělila veškeré přihlašovací údaje,“ varuje kriminalista.

Klávesnice, internet, žena, podvod (ilustrační)

Žena tak přišla o skoro milion korun, které si pachatel obratem poslal do ciziny, a vyšetřovatelé se teď snaží peníze dohledat.  Druhů podvodů je ale víc, nejčastější bývají inzeráty, kdy prodávající nabízí velmi levné zboží.

„Cena je výrazně nižší než normálně a lidé posílají nějaké zálohy dopředu, a ve výsledku nedostanou nic. Peníze skončí u pachatele, který je hned posílá někam do zahraničí,“ popisuje Drdla.

Číslo karty, prosím

Kybernetičtí podvodníci se také vydávají za kupující. Takže odpovědí na inzerát, že mají o nabízenou věc zájem a požádají inzerenta o číslo karty.

„Nejčastější variantou je, že oni pošlou přes internet nějaký formulář, údajně pro zásilkovou službu, a ti lidé odpovídají poctivě na otázky ve formuláři, kdy sdělí i přístupové údaje na svoji kartu. V tu chvíli může pachatel na tu kartu nakupovat. A máme případy, kdy paní prodává něco za 700 korun, a přijde třeba o 200 nebo 300 tisíc, které jí oni vyberou tímto způsobem z účtu.“

Platební karta, P-info

Kapitán Martin Drdla zdůraznil, že v těchto případech je důležité, aby okradený kontaktoval policii okamžitě a buď sám, nebo s pomocí kriminalistů zablokoval účet. Přitom stačí málo, aby člověk o peníze nepřišel. Nikdy nikomu nesdělovat číslo platební karty včetně CVV kódu.

Romantický podvod

Další typ kybernetické kriminality je tzv. romantický podvod. Scénář je podle mluvčí Šmejkalové podobný, přijde vám email od vysloužilého amerického plukovníka nebo sličné důstojnice. „Ten je zacílený spíše na samostatně žijící ženy nebo i muže. Chtějí poslat peníze, aby měli třeba na cestu, hovoří o milujícím vztahu mezi tou podvedenou a jím a vyžadují peníze. Ženy často přicházejí o peníze v řádech stovek tisíc.“

Policejní mluvčí Veronika Šmejkalová dodává, že tito podvodníci jsou velmi přesvědčiví a dokážou tak manipulovat, že obětem kromě materiální újmy často způsobí i újmu citovou.

Spustit audio

Související