Jak neskočit podvodníkům na udičku? Naučte se odhalit podvodné e-maily

22. březen 2022

Phishing je v angličtině novotvar, který vznikl na základě podoby se slovem fishing, tedy rybolov. O nahazování udičky a vyčkávání na to, až se někdo chytí, skutečně jde. Podvodníci mají v současné elektronické době žně.

„Phishing je podvodná metoda, která slouží k získání citlivých údajů o člověku, který skočí na falešný email nebo podvodný telefonát. Podvodníci k tomu účelu využívají často emaily, které se tváří, že je psal někdo z banky, České pošty nebo z finančního úřadu,“ říká ombudsman klientů Home Credit Miroslav Zborovský.

Ukázka phishingu v podobě podvodného emailu:

Vážený zákazníku,
od Raiffeisen Bank jste obdrželi novou zprávu potvrzující vaše zabezpečené telefonní číslo, abyste mohli bez výjimky nadále využívat naše online služby. Aktualizaci musíte dokončit do 30. března 2022, jinak bude váš účet zablokován a budete muset zajít na některou z našich poboček Raiffeisen Bank.
Ověřte své telefonní číslo kliknutím na odkaz níže:
Klikněte sem pro potvrzení mého telefonního čísla.


Podvodník čeká, až jeho oběť klikne na odkaz. Tím získá možnost nainstalovat do počítače oběti sledovací program.

Dalším cílem této podvodné metody je získání citlivých údajů, což je PIN k platební kartě, číslo karty, přístup do mobilního bankovnictví, rodné číslo a podobně. 

Nenechte se napálit!

Nikdy neposílejte emailem žádné osobní údaje, ani je nenahlašujte nikomu po telefonu. Pokud si nejste jisti, email vypadá podle vás věrohodně, přesto zůstaňte obezřetní. Zajděte si nebo zavolejte do vaší banky nebo jiné instituce a ověřte si to. Nikdy ale nevolejte na čísla uvedená v podezřelém emailu. 

„Jakmile v emailu budou chyby ve slovosledu nebo prapodivné logo dané instituce, vždy se jedná o podvod. Podvodníci se ale bohužel velmi rychle zdokonalují jak v pravopise, tak dokážou perfektně napodobit loga různých institucí. Nejvíce postižené jsou momentálně Česká spořitelna a Raiffeisenbank,“ konstatuje Miroslav Zborovský a apeluje hlavně na lidi v pokročilejším věku, aby byli velmi obezřetní.

Konkrétní smutný případ podvedené ženy si můžete poslechnout v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související