Pod dohledem. Litomyšl měří počet návštěvníků pomocí dat mobilního operátora

10. červen 2019 08:10

Radnice v Litomyšli si nechává změřit návštěvnost některých akcí. Sledování pro radnici zajišťuje odborná firma a využívá k tomu data z mobilních telefonů.

„Firma nakoupí od jednoho mobilního operátora data a pomocí přesných koeficientů dopočítávají i další operátory. Stačí, když vlastníte mobilní telefon a s tím telefonem vjedete do sledované buňky,“ vysvětluje Michaela Severová, vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu Městského úřadu.

Z měření jsou vyčlenění lidé, kteří dlouhodobě pobývají v Litomyšli, ať už jde o ty, kteří tam bydlí nebo pracují či studují a jejich mobilní telefony jsou proto většinou zaměřené tam. Firma tak opravdu sbírá údaje jen o lidech, kteří tráví většinu času někde jinde a dělí je na turisty a výletníky.

Doprovodný program Národního festivalu Smetanova Litomyšl probíhá v Klášterních zahradách

„Rozdíl mezi turistou a výletníkem je ten, že turista tu alespoň jednu noc spí. Je nám jedno, jestli u kamarádů nebo v ubytovacím zařízení, a výletník přijede a ještě ten samý den odjede.“

Podle toho, kde člověk a jeho mobilní telefon tráví většinu svého času, je také pro další statistiky možné určit zemi nebo okres, ze které návštěvník do města přijíždí.

Sezónu zahájilo 26 tisíc lidí

Kromě Lázní ducha si radnice letos nechala změřit i návštěvnost Gastroslavností Magdaleny Dobromily Rettigové. „Z obou měření máme velkou radost. Pokud jde o zahájení lázeňské sezóny, tak za ty dny zde bylo téměř 26 tisíc takzvaných návštěvodnů a pokud jde o Gastroslavnosti, tak je to necelých 20 tisíc.“

Systém měří jenom ty lidi, kteří se pohybovali v historickém centru města a strávili tam víc než 3 hodiny.

Spustit audio

Související