Pod mostem v Holetíně konečně projedou kamiony. Bude vyšší a s chodníkem

24. duben 2023 08:10

Past na kamiony. Takovou přezdívku má most v Holetíně na Chrudimsku. Naprosto běžné jsou tam situace, kdy řidiči nákladních souprav neodhadnou výšku a uvíznou pod železniční tratí. Konstrukce mostu už je nárazy částečně narušená. Správa železnic na letošní rok plánuje jeho kompletní opravu.

Hlavní problém je v tom, že most je pro kamiony příliš nízký. Vejdou se pod něj soupravy s maximální výškou 3,8 metru, a přestože na to upozorňují značky a návěsti v okolí, neustále se opakují situace, kdy to řidiči prostě zkusí, aby si zkrátili cestu. A i když nákladní auto přímo neuvízne, otočit dlouhou soupravu na úzké silnici znamená nebezpečné dopravní situace. Železniční most už je nárazy poškozený, i vlaky tam musí jezdit pomalu a opatrně.

Plus 70 centimetrů

Most teď čeká kompletní rekonstrukce. Hlavní je změna výšky, která se zvedne o 70 centimetrů. Nově by měl mít most podjezdnou výšku 4,5 metru. Pro obec bude zásadní další změna - nový most bude širší a vejde se tak pod něj chodník, aby se místem dalo projít bezpečněji.

Momentálně je ukončená soutěž na dodavatele, Správa železnic teď ladí podmínky smlouvy. Odhadovaná cena zakázky byla 46 milionů korun, ale soutěž může číslo změnit. Stavět by se mělo určitě letos, v ideálním případě se začnou práce na jaře a podle podmínek zakázky potrvají půl roku.

Spustit audio

Související