Podle Řeků není nejlepším přítelem člověka pes, ale olivový olej se svými blahodárnými účinky

5. únor 2022

Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:

  • 00:41 Rozhovor se zpěvákem Davidem Deylem
  • 04:09 Čím škodíme naší krční páteři úplně nejvíc?
  • 09:17 Co se skrývá pod pojmem jóga nidra?
  • 13:45 Podle Řeků je nejlepším přítelem člověka olivový olej
  • 16:34 Při kurzu líčení se zaměříme na rty
  • 21:12 Koučka Pavlína Doležalova a naše vědomé vyjednávání

Čtěte také

O blahodárných účincích olivového oleje pro naše těle mnohé ví fytoterapeutka a publicistka Pavla Apostolaki, která pracuje na řecké Krétě. Letos jí v Čechách vyšla první kniha s názvem Léčivá síla stromů, kde se zaměřuje na tuzemské stromy.

Ale už také pracuje na své nové knize o exotických stromech. Redaktorku Vlaďku Wildovou proto zajímalo, jestli i ze stromů můžeme čerpat energii.

Z jakých stromů můžeme čerpat energii pro naši krásnou pleť?
Olej ze švestkových pecek působí na pleť. A potom to může být například lipový med, který smícháme s růžovou vodou. A naneseme tuto směs na pleť jako pleťovou masku.

Olivovník je strom, který mne vždy uchvátí. Jeho příběh se totiž zračí už v jeho kmeni a koruně.
Když se lidí na Krétě zeptáte, bez čeho si nedovedou svůj život představit, tak jednou z věcí, kterou vám jistě řeknou, je olivový olej. On je prostě zdravý. V Řecku a zejména na Krétě téměř neznají kardiovaskulární onemocnění, protože právě olivový olej skvěle působí na srdce, na cévy i na mozek.

Čtěte také

Lidé se tam dožívají vysokého věku v poměrně dobré fyzické kondici. Jsou tam samozřejmě i účinky na zažívání. U dětí potom olivový olej skvěle působí na jejich růst, na vývoj mozku a na zlepšení všech kognitivních funkcí.

Většina lidí jí olivy nebo používá olivový olej. Ovšem léčivé jsou i olivové listy, které se suší a potom se z nich připravuje čaj, který pomáhá proti vysokému krevnímu tlaku. A je velmi příznivý při cévním onemocnění.

A dokonce se olivové listy dají zpracovávat i po kosmetické stránce. Dělá se z nich extrakt, který se přidává do různých bio kosmetických přípravků.

Jóga Nidra

Jóga Nidra

Jóga Nidra znamená spánek s vědomou pozorností, jedná se o stav mysli mezi bděním a sněním. Při praktikování Jóga Nidry otevíráme hloubku naší mysli, odpočíváme, ale přitom plně vnímáme. Tělo se dostane do odpočinku během 20 minut.

Praktikujeme vleže se zavřenýma očima, posloucháme pokyny učitele jógy a postupně uvolňujeme jednotlivé části těla v přesném pořadí.

Jóga Nidra pomáhá fyzickému a psychickému zdraví, posiluje imunitní systém a zlepšuje spánek i schopnost koncentrace.

Mudry

Mudry jsou symbolická gesta používaná v budhismu a hinduismu. K jejich zobrazení se používá ruka a prsty. Je to pozice prstů, která vyjadřuje určitý symbol. Reguluje tok prány neboli energie v těle a pomáhá udržet její rovnováhu. Pokud energie v rovnováze není, dochází k fyzickým i psychickým neduhům.

Čtěte také

Mudry navozují určité zklidnění, pokoru a úctu. Jako například základní jógová „Namaste mudra“ (pravá i levá dlaň spojená k sobě). Čin mudra - což je spojení bříšek prstů palce a ukazováčku posiluje poznání, vědění, podporuje paměť a soustředění.

Adi mudra - palec schovaný do dlaně a sevřený zbývajícími prsty - pomáhá většímu prokrvení v oblasti dlaně i ruky, harmonizuje čakry a zklidňuje nervový systém.

Stačí praktikovat tyto mudry chvíli každý den, pohodlně se usadit např. do meditačního tureckého sedu či lehu, zavřít oči, plynule dýchat, vyvinout lehký tlak prstů (vytvořit jemné napětí) a myslet na dané gesto. Výdrž v mudře se doporučuje na 10 nádechů a výdechů nebo 5 - 15 min.

Mudry jsou symbolická gesta používaná v budhismu a hinduismu

Délka mudry ovlivňuje proudění energie v těle a přináší pozitivní efekt. Mudry se používají při dechových cvičeních, kterým se říká pranájáma, dále také při meditacích. Jsou snadné a dají se praktikovat kdykoli. Např. i při chůzi, čtení, mluvení.

To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.

Spustit audio

Související