Podmínky ke koupání jsou v kraji stále dobré

4. srpen 2016

Písník Hrádek je naprosto v pořádku. Koupat se můžete i v nádrži Slepotice. I přes malé množství sinic je vhodná voda ke koupání i v písnících Mělice a Lohenice. „Voda má 23, někde 24 stupňů,“ potvrdil ekolog Jiří Klicpera.

„Když uvidíte na internetových stránkách hygienické stanice černého smajlíka, neznamená to vysloveně zákaz koupání, ze zákona to ani zakázat nejde. Jak nám řekl Jiří Klicpera, “je to velmi vážné nedoporučení a lidé se potom koupají na vlastní nebezpečí.“

V případě, že už nemáme nic lepšího na osvěžení, je dobré si s sebou vzít alespoň dvoulitrovou lahev s čistou vodou. Když po koupání ze znečištěné vody vyběhneme, stačí se polít a sinice nebo zelené řasy ze sebe smýt. Zabráníme tak podráždění pokožky.

Víme opravdu, co jsou sinice ?

Jsou to organismy, které systémově patří někam mezi bakterie a zelené řasy. Nemají v sobě chlorofyl, ale barvivo, kterému říkáme fykocyanin a fykoerythrin. Kromě toho obsahují některé toxiny a mají je v různém množství. Nejnebezpečnější v tomto ohledu je mikrocystys, která když se namnoží a dostane do kontaktu s kůží nebo spojivkami, může vyvolávat záněty.

Fontána na třídě Míru v Pardubicích

Láká vás osvěžení v městské kašně? Zapomeňte

„Varuji všechny před pokušením, umýt si v kašně ruce nebo poslat do takové vody malé děti,“ podle Jiřího Klicpery, hlavně tam, kde je vodotrysk, je voda velice špatná, protože se neobměňuje. Často je to vidět na první pohled. Kašna funguje jako pračka vzduchu, protože se do ní vypere všechno, co je v okolí. Všechny ty nečistoty se potom ve vodě zakoncentrují. Rozbory z kašen připomínají odpadní vody.

Platí stále, že písníky jsou nejčistší

Voda se v písnících infiltruje z okolí. Nejčistší jsou v době, kdy se tam ještě těží nebo těsně po těžbě. Minerální látky a organismy se vychytávají na jílovité částice při praní písku a ta voda je tam perfektní. V okamžiku, kdy se tam přestane těžit, nastává přírodní proces, kterému říkáme eutrofizace, obohacování živinami. Rybníky postupně zarůstají, začnou se dělat rákosiny a na dně rostou tvrdé vegetace.

autor: RIH
Spustit audio