Policie vyšetřuje zbrojaře ze Slatiny kvůli podezřelému zahraničnímu obchodu

16. červen 2016

Kauza nelegálního muničního skladu ve Slatině u Vysokého Mýta nebere konce. Nově kriminalisté stíhají majitele skladu Martina Rudolfa za podezřelé obchodní aktivity v zahraničí. Podle policistů dovezl do Česka vojenský materiál bez patřičného povolení a licence a hrozí mu několik let vězení.

Podle mluvčího hradeckého státního zastupitelství Pavla Bužgy čelí Martin Rudolf stíhání kvůli podezřelému zahraničnímu obchodu s vojenským materiálem. Přes svou společnost ho měl nakoupit v cizině, ovšem bez patřičného povolení nebo licence udělované ministerstvem průmyslu a obchodu. A právě tím se měl dopustit protiprávního jednání. Za to mu teď prý hrozí trest jeden až osm let vězení.

Čtěte také

Ohledně podezřelého nákupu je několik otazníků. Pardubická policie nechce případ komentovat a podrobnosti nesdělilo ani státní zastupitelství. Redaktor Ondřej Wolf proto zajel do Slatiny a zeptal se přímo majitele muničního skladu. Ten pochybení odmítá a tvrdí, že se vyšetřování točí kolem nákupu několika stovek vojenských přileb dovezených do Česka z Balkánu.

Problémů má zbrojař víc

Muniční sklad zbrojaře Rudolfa se dostal do hledáčku úřadů a policie vloni v souvislosti s plošnými kontrolami muničních skladů po kauze Vrbětice. Tehdy se přišlo na to, že Rudolf v bývalých zemědělských budovách skladuje semtex a další výbušniny bez povolení a navíc podle úřadů v nezabezpečených objektech. Čelí teď kvůli tomu obvinění z nedovoleného ozbrojování a obecného ohrožení.

autor: wol
Spustit audio