Polopřevody aut dnes končí. Kdo nestíhá, má smůlu

30. červen 2015

Na registrech vozidel v Pardubickém kraji se tvoří delší fronty než obvykle. Je totiž poslední den, kdy platí takzvané polopřevody.

Pokud auto zůstane v polopřevodu i po začátku července, znamená to pro jeho majitele velký problém. Podrobnosti zjišťoval redaktor Josef Ženatý.

Podle Martina Klimka, vedoucího odboru dopravy z Chrudimi, na místě například včera ráno čekalo asi 15 lidí, což sice není moc, ale pro toho posledního to stejně znamená tak hodinu a půl čekání. Dnes ráno byla situace v Chrudimi ještě klidnější, na registru čekalo jen pár lidí.

O prodloužení pracovní doby v Chrudimi neuvažují, protože vozidel, která jsou v polopřevodu mají ještě několik tisíc, takže by jim prodloužení pracovní doby o nějakou hodinu nepomohlo.

Na pardubickém registru vozidel v Černé za Bory byla už brzy ráno dlouhá fronta. Kolem osmé hodiny bylo na místě asi 60 lidí, někteří z nich čekají už od půl páté ráno. Někteří z čekajících například včera stáli ve frontě zbytečně, protože se na ně nedostalo. Dnes pracovnice otevřely přepážku dlouho před osmou hodinou, kdy se otevírá běžně.

K čemu je polopřevod?

Nechat automobil v tzv. polopřevodu byla běžná praxe. Je to stav, kdy prodávájící vozidlo odhlásil, ale nový majitel si vůz ještě nezaregistroval na sebe. To auto má vše co je k jeho provozu potřeba - původní registrační značky (SPZ), technickou prohlídku a zákonné pojištění (povinné ručení).

V podstatě je to období, kdy auto fyzicky existuje, je v registru a je provozuschopné, ale nemá žádného zapsaného majitele.

Registr vozidel Černá za Bory

Nechat auto v polopřevodu bylo obvyklé například u autobazarů, kde auta stojí a čekají, až si je někdo koupí. Toto i další věci změnila novela zákona, která platí od 1. ledna tohoto roku, ta má vyčistit registr právě od vozidel bez majitele a má zjednodušit administrativu.

Kdo to nestihne, má smůlu

Lidé, kteří měli auto v polopřevodu měli čas od začátku ledna, kdy začala platit novela zákona. Auto, které nebude řádně přihlášené do dneška, bude vyřazené z registru nadobro. S takovým vozidelm pak nejde jezdit a hlavně už nikdy nepůjde přihlásit!

Se značkami v depozitu je situace jiná

Situace je jiná, pokud je auto mimo provoz a registrační značky jsou depozitu - vůz je dočasně odhlášený a nemá "espézetky". Tak pokud k 1. lednu 2015 bylo vozidlo v depozitu víc než 18 měsíců, musí majitel do konce roku nahlásit, kde vozidlo stojí a pak teprve bude vyřazené z evidence. Pokud to ale neudělá, tak stejně jako s polopřevody bude auto vyřazené z evidence a také nepůjde už nikdy přihlásit.

autor: zen
Spustit audio