Polovina škol nebude v pondělí učit. Chtějí zachovat asistenty a přilepšit kuchařkám

24. listopad 2023 14:10

V pondělí bude celodenní stávka proti plánovaným škrtům ve školství. Podle odborů do ní vstoupí víc než polovina mateřských, základních a středních škol. Vadí jim hlavně to, že by měly přijít o peníze na půlené hodiny a asistenty, nesouhlasí také s nízkými platy technického personálu. Školy proto z části nebo úplně zruší výuku, zavřené budou většinou i školní družiny a školní jídelny.

Podle informací odborů bude stávkovat přibližně polovina z celkového počtu 600 škol v regionu, jde o školy mateřské, základní a taky střední. Například v Pardubicích podle magistrátu do stávky vstoupí 11 základních škol z 18 a pět mateřských škol z 31. Patří k nim i základní škola Prodloužená, kde bude stávkovat skoro celý pedagogický sbor včetně učitelky Ani Novotné. Té se nelíbí hlavně to, že by kvůli vládním škrtům nebylo dost peněz na asistenty pedagoga a utrpěla by tím kvalita výuky.                    

„Máme na škole 8 asistentů. Když se sníží počet na 4 podle toho, jak ministerstvo nastavilo pravidla, tak ke mně už nepřijde ani na chvilku. Není to tak, že máme moc asistentů nebo nemají co dělat. Pokud nejsou potřeba u dítěte, ke kterému jsou přiřazeni, tak chodí právě do tříd, kde žádného asistenta nemáme a kde je nutně potřebujeme,“ popsala Novotná. Asistenti pedagoga pomáhají učitelům pracovat s dětmi, které mají třeba nějaký zdravotní hendikep a v hodinách potřebují vyšší míru podpory.

V pondělí bez oběda

Na mnoha školách nebudou v pondělí fungovat ani školní jídelny. Vedle učitelů totiž stávkují i kuchařky a další technický personál včetně školníků. Tito nepedagogičtí pracovníci tak chtějí upozornit na to, že mají dlouhodobě nízké mzdy. Potvrdila nám to pardubická školní kuchařka Zuzana Bažantová: „My se tady docela nadřeme. Taháte hrnce, vaříte pro 700 dětí a oni vám dají minimální mzdu. Platové ohodnocení je velmi malé.“   

Na středních školách je zapojení do stávky přibližně půl na půl. 30 z 65 středních škol zřizovaných Pardubickým krajem se ke stávce přidá a je to případ i velkých průmyslovek v Pardubicích. Výuku zruší na elektrotechnické a stavební škole, zavřené bude i plynárenské učiliště a 1100 studentů přijde o výuku i na střední průmyslové škole chemické, kde bude stávkovat přes 90 procent učitelského sboru. Kantorům vadí, že by kvůli škrtům přišli o půlené hodiny. „V tuhle chvíli opravdu nejde o platy pedagogů, ale jde o to, abychom vůbec byli schopni učit nějakým rozumným způsobem. My nedokážeme do laboratoře, která je konstrukčně postavená na 18, nacpat 30 žáků,“ řekl ředitel chemické školy Jan Ptáček.

Kvůli stávce musí také mnozí studenti odložit odjezd na internáty, některé školní domovy mládeže budou v pondělí mimo provoz také. Nástup na ubytování by ale měly středoškolákům umožnit v podvečer, tak aby v úterý už mohli být od rána ve škole.

Mapa stávky. Na mapě Učitelské platformy je vidět, které školy se do stávky zapojí. Červený domeček znamená zavřenou školu, oranžový bod znamená částečný provoz školy.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související