V Pardubicích přibývá rodin, které nemají 500 korun na školní obědy

6. září 2021 10:10

Peníze na školní obědy nemají, přesto nebývají ve škole o hladu. V Pardubicích přibývá dětí z chudých rodin, které si nemůžou dovolit platit školní stravování a spoléhají se proto na státem nebo charitou dotované obědy. Zájem o ně v poslední době nebývale roste, pardubický magistrát eviduje dvakrát víc žádostí než před rokem.

Školní zvonek ohlašuje konec vyučování a po několika hodinách sezení v lavicích i nástup dětí na oběd do školní jídelny. Na základní škole Resslova tak čeká teplé jídlo i na devět dětí, kterým ale školní stravování rodiče neplatí, protože na něj nemají.

„Často jsou to děti z rodin, kde je nějaký problém. Buď rodiče pobírají dávky v hmotné nouzi, nebo jsou to rodiče samoživitelé, nebo se vytvoří v rodině nějaká nepříjemná záležitost, okolnost, a je potřeba pomoci,“ potvrdila ředitelka Světlana Divecká

Školní obědy těmto dětem dotuje magistrát, peníze na to dostává z částí od státu, z části od obecně prospěšné společnosti Women for Women, se kterou aktuálně spolupracuje sedm pardubických základek.

Anonymní pomoc

Ředitelka Divecká vysvětluje, jakým způsobem žáky do programu začleňují. „Třídní učitelé dojdou k tomu, že je v rodině nějaký problém, v některých případech nás osloví přímo rodiče, nebo je to záležitost spolupráce s OSPOD. Ta pomoc je anonymní, ostatní děti neví, z čeho ty děti mají zaplacené obědy.“

Podle magistrátu je dobročinný program obědů zdarma pro školy přínosný i z hlediska zdravého stravování a zároveň je prý také prevencí šikany a určitou pojistkou proti vyčleňování chudých dětí ze třídních kolektivů. Pokračuje náměstek primátora pro školství Jakub Rychtecký z ČSSD. „Ta pomoc je velmi dobrá a adresná v tom, že peníze jdou tomu vzdělávacímu zařízení, to znamená, že je jistota, že rodič nepoužije ty finanční prostředky na něco jiného, než na stravování.“

Teplé obědy tak má na letošní školní rok zajištěné 72 dětí, minulý rok to bylo necelých 40.  Příčinu nárůstu počti žadatelů  Rychtecký spolehlivě nezná, muže to být ale podle něj způsobené ekonomickými dopady pandemie koronaviru na zvláště sociálně slabé rodiny.

Organizace Women for Women posílá peníze na obědy pro chudé děti do pardubických škol už sedmým rokem, letos na ně vyčlenila 370 tisíc korun. Dalších 85 tisíc pak poslalo i MPSV do čtyř pardubických školek.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související