Pondělí: Cirkus a vy

23. listopad 2015

Chodíte rádi do cirkusu? Pokud ano, tak jaká představení patří mezi vaše oblíbená? Pro někoho to mohou být vystoupení artistů, pro druhého vystoupení domptéra, kdo je vaším favoritem? Pokud do cirkusu nechodíte, proč tomu tak je? Myslíte si, že je v současné době cirkusovému umění odzvoněno nebo je opět na vzestupu? Co si myslíte o číslech se zvířaty?

Cirkus byla původně starořímská kruhová nebo oválná stavba určená pro závody koní a povozů. V dnešním, přeneseném významu slova, se většinou jedná o kočovné společenství účinkujících umělců, kteří bývají označování jako artisté (akrobaté, krotitelé zvířat, krasojezdci, klauni apod.). Toto umělecké společenství pak vystupuje před obecenstvem, obvykle za úhradu stanoveného vstupného.

V současné době v České republice existuje okolo třiceti cirkusů. V některých západních zemích je cirkusové umění více oblíbeno nežli v České republice, což vysvětluje i větší množství cirkusů v těchto zemích.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.