Popelnice na splátky. Obyvatelé Chrudimi si za odpad připlatí několik set korun

24. listopad 2022 06:50

Poplatky za komunální odpad se v Chrudimi příští rok skokově zvýší. Zatímco letos lidé platili za osobu 600 korun za rok, v roce 2023 to bude 1000 korun. Úpravu vyhlášky budou ještě schvalovat zastupitelé. Předchozích deset let se částka nezvyšovala.

Klasická cesta s odpadky teď bude obyvatele Chrudimi bolet o něco víc. Poplatek 600 korun se stal neúnosným, řekl místostarosta Chrudimi Petr Lichtenberg (Chrudimáci). Poplatek by se podle něj měl zvýšit na 1000 korun.

1000 korun. Málo, nebo moc?

Poplatek se neměnil deset let a město na likvidaci odpadu doplácelo osm milionů korun ročně. Jenže ani 400 korun navíc rozdíl nevyrovná, „Pokryje to náklady na svoz komunálního odpadu s cenami roku 2021. Kdybychom to chtěli narovnat na letošní ceny, muselo by to být 1200 a kdybychom chtěli reflektovat pravděpodobný vývoj, muselo by to být 1500,“ doplňuje radní Chrudimi Aleš Nunvář (Piráti).

Zatím je na stole navýšení na tisíc korun. I to je ale podle opozičního zastupitele Romana Málka z Koalice pro Chrudim příliš razantní skok. „Chápu nějaké navýšení s ohledem na růst pohonných hmot, ale takto zásadní, téměř o 100 %, mi přijde od chrudimských Pirátů velmi neadekvátní vůči občanům, kteří v současnosti nemají lehkou situaci.“

Odpad na splátky

Nápor na peněženky má aspoň zmírnit rozdělení poplatku do splátek, připomíná další změnu Petr Lichtenberg. „Novinkou je, že občané budou mít možnost zaplatit tento poplatek ve dvou splátkách, jednu polovinu do 31. května a druhou do 30. září,“ řekl Lichtenberg.

V Chrudimi se vloni a letos mírně snižovalo množství směsného odpadu na osobu ukládaného na skládku, zčásti i vlivem zavedení sběru bioodpadu. Díky tomu město neplatilo vyšší poplatky za skládkování.

Nové poplatky ještě musí schválit zastupitelstvo. V něm má ale radniční koalice výraznou většinu.

autoři: Josef Kopecký , Honza Ptáček | zdroje: Český rozhlas , ČTK
Spustit audio

Související