V Chrudimi zkouší třídit kovy. Nové kontejnery nejsou potřeba

14. leden 2020 08:10

V Chrudimi začala malá odpadová revoluce. Lidé mají možnost třídit plechovky a další kovy, a pak je vyhodit do speciálních kontejnerů. Ty už ve městě stojí a zatím byly určené jen na plasty.

Do kontejnerů na plasty je tak v Chrudimi možné kromě samotných plastů nově vyhodit i drobné kovové předměty. Typický příklad jsou plechovky od nápojů, konzervy, kovové tuby, zátky, víčka nebo alobal. Všechny větší věci - jako plechy, hrnce nebo kovové trubky ale musí lidé dál vozit do sběrného dvora.

Plechovky do plastů?

Podle šéfa chrudimských technických služeb Zdeňka Koláře můžou být lidé klidní. Odpad odvezou popeláři na další třídění, kde se kovy a plasty od sebe oddělí. Je to takové jednoduché a taky trochu nouzové řešení. Samostatné kontejnery na kov by se podle Koláře do města nevešly, celá řada hnízd na tříděný odpad už je zaplněná. Například žlutých boxů na plast (a nově na kov) je v Chrudimi asi 170.

Změna by neměla znamenat výdaje navíc, odpad se z Chrudimi vozí do třídírny v Černé za Bory. Tam se plasty musely přebrat už teď, protože do žlutých kontejnerů patří i nápojové kartony, které se oddělují. Chrudim má s firmou zatím dohodu, že kovová složka se bude třídit současně a zatím tedy bez dalších výdajů pro město.

Spustit audio

Související