Popelnice plné obalů. Lidé i po uvolnění stále více nakupují na internetu

2. srpen 2021 10:46

V Ústí nad Orlicí dál roste množství vytříděného odpadu. Na radnici to připisují tomu, že si lidé v době nouzového stavu zvykli ve velkém využívat zásilkové služby, které používají právě hodně obalových materiálů. Navzdory aktuálně příznivější epidemické situaci tenhle trend nejenom přetrvává, ale i posiluje.

„My v posledních týdnech sledujeme nárůst u tříděného odpadu, dokonce nám volají lidé, že jsou kontejnery přeplněné, skloňuje se to dokonce na sociálních sítích,“ popisuje na sídlišti Na Podměstí u kontejnerového stání vedoucí odboru životního prostředí městského úřadu Tomáš Kopecký. Na místě je i výdejní automat zásilkové služby. Těch v poslední době neustále přibývá a úměrně počtu zásilek narůstá i množství odpadu.

Doba internetových nákupů

„Ten výdejní automat, u kterého stojíme, je taková zajímavost, protože to je vlastně kontejner na šaty a zároveň u toho je výdejní automat, což je zajímavé funkční spojení. Jinak za poslední rok se nám tady objevila spousta výdejních automatů dalších různých internetových zásilkových firem a myslíme si, že tím, jak si lidé zvykli na zásilkový prodej, tak se to právě projevilo v množství tříděných složek odpadu, zejména v plastu, ale i papíru,“ říká Kopecký.

Čtěte také

Že je plast nejvíce vyvážený, je patrné i z toho, že na místě jsou dokonce čtyři žluté kontejnery, na papír jsou další dva. Podle údajů za první čtvrtletí 2021 ve srovnání s prvním čtvrtletím 2020 jsou překvapivé nárůsty.

„U plastu je to o 23 procent, u papíru 3,5 procenta. Je nárůst i u skla asi o šest procent. Když se na to podíváme i s kovem, tak celkově váhové množství tříděných složek odpadu stouplo o 11 procent, což je asi o 30 tun za jeden kvartál. Čísla za druhý kvartál stále nemáme, vyhodnocujeme to, ale určitě podle toho, co vidíme v terénu, tak bude určitě nárůst,“ uzavírá Kopecký.

Radnice v tuto chvíli jedná se svozovou firmou o častějším odvážení odpadu.

Spustit audio

Související