V Chocni chodí odpadová hlídka. Kdo netřídí, dostane výstražnou samolepku

30. srpen 2019 05:10

Skupina brigádníků v Chocni znovu kontrolovala obsah popelnic na komunální odpad. První takovou hlídku město objednalo v červenci a výsledky byly alarmující. Pracovníci nestíhali lepit výstražné samolepky, kterými označovali popelnice obsahující nepatřičný odpad.

„Na první pohled to vypadá, že je v pořádku,“ hodnotí při jedné z kontrol obsah popelnice letmo brigádník Martin. Při bližším pohledu a roztržení plastového pytle s odpadky jsou ale vidět různé plastové obaly a sáčky, které do popelnice na směsný odpad nepatří. Popelnice si tak okamžitě vysloužila výstražnou samolepku.

Házíte plast do směsného odpadu? Dostanete samolepku

Pokud členové odpadkových hlídek najdou ve směsném odpadu například jen jeden sáček nebo zatoulaný plast, výstrahu nedávají.

Čtěte také

Během směny obešli brigádníci přibližně třetinu Chocně a nalepili 25 samolepek, což považují za dobrý výsledek. Dříve to tak ale nebylo. „Na první hlídce jsme dávali samolepku téměř na každou popelnici,“ dodává Martin.

Brigádníkům se prý mnohokrát stalo, že za nimi majitelé popelnic vyběhli a zlobili se, proč jim hrabou v odpadcích, když je to jejich majetek. Podle zákona o odpadech se ale obsah popelnice stává majetkem obce ve chvíli, kdy ho lidé ke svozu odloží.

Po prvních kontrolách radnice zaznamenala, že se lidé víc zajímají o třídění odpadu a ve velkém si začali na městském úřadě vyzvedávat nádoby na plast, papír a bioodpad. Kontrolní akce se budou opakovat i v budoucnu.

Spustit audio

Související