Poprvé společně. Na chrudimském letišti začaly seskoky výsadkářů a aktivních záloh

13. březen 2020 08:50

Profesionální vojáci a záložníci společně. V Chrudimi začaly seskoky výsadkářů, které jsou jiné, než běžné cvičení. Poprvé se ho účastní jednotka složená z řadových vojáků a dvacítky členů aktivních záloh.

„Tohle jsou historicky první seskoky, bok po boku profesionálů 43. výsadkového praporu,“ říká velitel chrudimských výsadkářů Ivo Zelinka. Rotu aktivních záloh začal prapor budovat před třemi lety. Stejně dlouho trval výcvik, než se záložníci dostali do vzduchu.

„Jsou tady studenti, jsou tady živnostníci, máme tady několik učitelů, několik manažerů, docenta matfyzu, takže je to skutečně naprosto pestrá skupina,“ popisuje Zelinka.

Příslušníci aktivních záloh při prvním společném seskoku s chrudimskými výsadkáři

Za vojáky se zavřely dveře vrtulníku, ten vystoupá do výšky 400 metrů. „Super, když jsme vyletěli, tak byl trošku stres, ale pak paráda, je to nádhernej zážitek,“ říká hned po seskoku záložník Jan Šajbidor a dodává: „Tady je to kouzelný v tom, že už u toho výběrka jsem měl pocit, že to je taková druhá rodina.“

A společné plány podle Ivo Zelinky nekončí. Záložníky tak v budoucnu čekají těžší úkoly. „Teď, ve chvíli kdy budeme dělat nějaká společná součinnostní cvičení s padákovým výsadkem, tak oni s námi budou skákat bok po boku. Už to nebude jenom cvičný seskok tady na letišti, ale třeba na nějakou neznámou plochu nebo něco takového.“

Rota záloh má teď skoro 70 lidí a výsadkáři pořád nabírají další.

Příslušníci aktivních záloh se připravují k prvnímu společnému seskoku s chrudimskými výsadkáři
Spustit audio

Související