Pořizujete si okrasného králíka? Dejte si pozor na to, co mu dáváte k jídlu

17. červen 2015

Králík nepozná, která rostlina je jedlá a která jedovatá. Pokud okouše větvičku tisu nebo se mu bude líbit květ pryskyřníku, může to skončit tragicky. Zelené pro králíka je tedy potřeba pečlivě vybírat. A nezapomínejte ani na vodu. Tu by měl mít králík vždy k dispozici.

Králíci totiž velmi těžce snáší horko. Chovatelé by měli teď v létě zabezpečit králíkárny před slunečním úpalem. Tohle všechno jsme se dozvěděli od zkušeného chovatele Ladislava Kašpara – předsedy Českého svazu chovatelů ZO Holice.

Králíci z chovu Ladislava Kašpara jsou velmi úspěšní nejen v České republice. Tento holický chovatel se pyšní hlavně plemenem novozélandské bílé. Je také velmi aktivním členem Klubu chovatelů králíků masných plemen, který vznikl už v roce 1980. A právě v Holicích se pravidelně konají výstavy králíků a dalšího domácího zvířectva. Sjíždějí se tam lidé z celé země.

Králíci dobře a rádi skáčou

Slyšeli jste o králičím hopu? Je to úředně uznaný sport, který chovatelům umožňuje zkoumat nejen exteriér králíků, ale i jejich fyzické schopnosti. Je to příležitost, jak trávit s králíky aktivně volný čas. Baví to hlavně mladé lidi. Například v Holicích založili dokonce Klub králičího hopu. A jak naučit králíka skákat? Nejlépe je začít cvičit od třech měsíců věku králíka. Mladý králík se nejprve učí chodit v postroji.

Dobrý postroj je jednou z nejdůležitějších pomůcek pro výcvik králičího hopu. Když se králíci v postroji pohybují s jistotou, začnou skákat. Skákání je pro ně přirozenou záležitostí. Proto si velmi rádi proskakují překážkami sami, jakmile pochopí, že tato činnost je od nich žádaná a námi lidmi oceněná. Na začátku se učí přeskočit překážku jen 10 centimetrů vysokou. Postupně se laťka zvyšuje až k metrovým hodnotám.

Český svaz chovatelů v Holicích

Holičtí chovatelé jsou pyšní na svou holubářskou tradici. V roce 1921 byl v Holicích ustaven holubářský spolek. V dalších letech se k holubářům přidávali chovatelé králíků, drůbeže, koz a ovcí. Po 2. světové válce ještě chovatelé okrasného ptactva, akvaristé a chovatelé kožešinových zvířat.

I dnes patří holický svaz chovatelů mezi nejpočetnější v našem kraji. A právě okrasné holuby najdete v holických domácnostech často. Podle Ladislava Kašpara jsou okrasní holubi velmi chytří. Pokud se s nimi jezdí na výstavy, je potřeba je naučit se řádně nafouknout a předvést krásné peří. A holubi to prý dělají velmi rádi. Holičtí chovatelé okrasných holubů vyhrávají evropské soutěže. Jsou mezi nimi i Mistři Evropy.

Přijeďte se podívat na vlastní oči

Český svaz chovatelů v Holicích každoročně pořádá 7-10 výstav od místních a speciálních až po celostátní a mezinárodní. Výstavy navštíví ročně přes 2000 návštěvníků. Tuto sobotu se můžete zajet podívat na Dny Holicka. Ty nejhezčí okrasné holuby, králíky, ale také ovce nebo kozy uvidíte v sobotu 20.6. před tamním kulturním domem.

autor: jsl
Spustit audio