Posudek: Lávka přes Labe ve Chvaleticích není v havarijním stavu

26. září 2018 09:10

Lávka přes Labe ve Chvaleticích není v havarijním stavu. Potvrdil to znalecký posudek, který si radnice nechala zpracovat. Konstrukce bude ale potřebovat dílčí opravy.

„Podstatné je, že lávka není na spadnutí. Nyní budeme žádat zpracování studie, která by určila náklady oprav,“ řekla starostka Chvaletic Blanka Zaklová.

Podle ní bude nutné opravit svary, konstrukci očistit a znovu natřít. Pardubický kraj v minulosti přislíbil, že na práce přispěje. Na úhradu diagnostiky lávky přispěly Chvaleticím i okolní obce, jejichž obyvatelé přechod přes řeku využívají, Selmice, Labské Chrčice, Tetov, Kladruby nad Labem, Krakovany a Hlavečník.

Lávku koncem 80. let postavil národní podnik Československá plavba labsko-oderská, mnoho let se o ni však nikdo nestará. Dnešní majitel místní loděnice, společnost T.I.S.C., by byl ochoten lávku převést na město nebo na svazek obcí.

Lávka je jedinou spojnicí mezi Chvaleticemi a okolními obcemi. Nejbližší most přes Labe je až v Řečanech nad Labem nebo v Týnci nad Labem, a proto lávku využívají lidé, kteří do města chodí na vlak nebo do školy a zaměstnání.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související