Posvícenská lesní bábovka s pastinákem podle Vojty Vrtišky překvapí neskutečnou vláčností

Pastinák se bude chovat podobně jako mrkev v mrkvovém dortu, takže dodá vláčnost a jemnou chuť skoro až mentolového nádechu. Pekanové ořechy vytvoří krásnou strukturu. Karamelová poleva z javorového sirupu je pak dokonalou tečkou.

Ingredience
  • Na těsto:
  • 200 g nastrouhaných kyselých jablek
  • 200 g nastrouhaného pastináku
  • 4 vejce
  • 440 g třtinového cukru (může být i normální)
  • 30 g javorového sirupu (alternativa je med)
  • 390 g hladké mouky (může být špaldová)
  • 4 g soli
  • 16 g jedlé sody
  • 12 g kypřicího prášku do pečiva
  • 300 g oleje (nejlépe slunečnicový)
  • 8 g mleté skořice
  • 90 g nasekaných pekanových ořechů (nebo jiných)
  •  
  • Na vymazání:
  • olej ve spreji
  • 2 lžíce hrubé mouky
  •  
  • Na karamel:
  • 150 g olivového oleje
  • 150 g javorového sirupu

Postup

Do mísy nastrouháme jablka i se slupkou na jemném struhadle. Podobně k jablkům nastrouháme pastinák. Přidáme nahrubo nasekané pekanové ořechy, jedlou sodu, kypřicí prášek, sůl, mletou skořici, vejce, javorový sirup, třtinový cukr, olej a mouku. Můžeme použít i špaldovou, jenom počítejte s tím, že špaldová mouka trošku víc pije tekutiny.

Lehce promícháme gumovou stěrkou nebo velkou metlou, případné hrudky nejsou na závadu.

Formu vystříkáme olejem ve spreji, je výhoda, že obsahuje i včelí vosk, díky kterému se bábovka lehce vyklopí. Funguje to ale na formy z litého hliníku. V ostatních bábovkových formách použijeme na vymazání sádlo a hrubou mouku nebo strouhanku na vysypání.

Rada: Nikdy nepoužívejte na vymazání máslo. Máslo karamelizuje a bábovka by nešla vyklopit.

Do vymazané a vysypané formy nalijeme těsto a pečeme v troubě při 165 °C asi 45 minut. Pokud máme menší kovovou formu na bábovku, lze péct i při 175 °C po dobu 35–40 minut. Naopak v keramické formě pečeme déle. Vyzkoušíme špejlí jestli je bábovka hotová. Když po vytažení zůstane suchá, je upečeno.
Připravíme si polevu. Smícháme javorový sirup a olivový olej a tyčovým mixérem promixujeme. Mixováním hmota zhoustne, je to jako karamel.

Polevou polijeme vychladlou bábovku a dozdobíme pekanovými ořechy, sušenými jablky nebo třeba rozmarýnem.

Kypřicí prášek i soda

U těžkých litých těst potřebujeme sodu, která těsto zvedne. Kypřicí prášek by to sám neudržel, navíc dodává moučníku jemnost.

Vojta Vrtiška

Recept je jeho osobní. Pokud si chcete hrát a bábovku osvěžit, můžete si k ní dopřát trochu zakysané smetany, krém z čerstvého sýra nebo čerstvá jablka. Krásně to s ní funguje.

Vojta je znám pečením dortů, ale málo se o něm ví, že miluje obyčejné domácí pečení. Stal se vítězem třetí řady televizní soutěže Peče celá země a od té doby se pečení věnuje na profesionální úrovni.

Vojta Vrtiška a Patrik Rozehnal