Posvícenská lesní bábovka s pastinákem podle Vojty Vrtišky překvapí neskutečnou vláčností
Pastinák se bude chovat podobně jako mrkev v mrkvovém dortu, takže dodá vláčnost a jemnou chuť skoro až mentolového nádechu. Pekanové ořechy vytvoří krásnou strukturu. Karamelová poleva z javorového sirupu je pak dokonalou tečkou.
- Na těsto:
- 200 g nastrouhaných kyselých jablek
- 200 g nastrouhaného pastináku
- 4 vejce
- 440 g třtinového cukru (může být i normální)
- 30 g javorového sirupu (alternativa je med)
- 390 g hladké mouky (může být špaldová)
- 4 g soli
- 16 g jedlé sody
- 12 g kypřicího prášku do pečiva
- 300 g oleje (nejlépe slunečnicový)
- 8 g mleté skořice
- 90 g nasekaných pekanových ořechů (nebo jiných)
- Na vymazání:
- olej ve spreji
- 2 lžíce hrubé mouky
- Na karamel:
- 150 g olivového oleje
- 150 g javorového sirupu
Postup
Do mísy nastrouháme jablka i se slupkou na jemném struhadle. Podobně k jablkům nastrouháme pastinák. Přidáme nahrubo nasekané pekanové ořechy, jedlou sodu, kypřicí prášek, sůl, mletou skořici, vejce, javorový sirup, třtinový cukr, olej a mouku. Můžeme použít i špaldovou, jenom počítejte s tím, že špaldová mouka trošku víc pije tekutiny.
Lehce promícháme gumovou stěrkou nebo velkou metlou, případné hrudky nejsou na závadu.
Formu vystříkáme olejem ve spreji, je výhoda, že obsahuje i včelí vosk, díky kterému se bábovka lehce vyklopí. Funguje to ale na formy z litého hliníku. V ostatních bábovkových formách použijeme na vymazání sádlo a hrubou mouku nebo strouhanku na vysypání.
Rada: Nikdy nepoužívejte na vymazání máslo. Máslo karamelizuje a bábovka by nešla vyklopit.
Do vymazané a vysypané formy nalijeme těsto a pečeme v troubě při 165 °C asi 45 minut. Pokud máme menší kovovou formu na bábovku, lze péct i při 175 °C po dobu 35–40 minut. Naopak v keramické formě pečeme déle. Vyzkoušíme špejlí jestli je bábovka hotová. Když po vytažení zůstane suchá, je upečeno.
Připravíme si polevu. Smícháme javorový sirup a olivový olej a tyčovým mixérem promixujeme. Mixováním hmota zhoustne, je to jako karamel.
Polevou polijeme vychladlou bábovku a dozdobíme pekanovými ořechy, sušenými jablky nebo třeba rozmarýnem.
Kypřicí prášek i soda
U těžkých litých těst potřebujeme sodu, která těsto zvedne. Kypřicí prášek by to sám neudržel, navíc dodává moučníku jemnost.
Vojta Vrtiška
Recept je jeho osobní. Pokud si chcete hrát a bábovku osvěžit, můžete si k ní dopřát trochu zakysané smetany, krém z čerstvého sýra nebo čerstvá jablka. Krásně to s ní funguje.
Vojta je znám pečením dortů, ale málo se o něm ví, že miluje obyčejné domácí pečení. Stal se vítězem třetí řady televizní soutěže Peče celá země a od té doby se pečení věnuje na profesionální úrovni.






