Potěšte své blízké. Tipy na ručně vyrobené dárky za pár korun

7. listopad 2018

Ručně vyrobené překvapení mnohdy potěší víc, než to kupované. Máme pár tipů, jak pořídit dárky, aby byly levné, na každého se dostalo a všem udělaly radost.

Stačí se rozhlédnout doma, jestli vám nezbyly třeba korkové špunty od vína, staré bavlnky, kusy látek, zavařovací sklenice i kuchyňská prkénka.

„Ráda bych připomněla staré krásné řemeslo, jako je pletení a háčkování. Mladá generace se k němu naštěstí vrací. Při háčkování se teď hodně používá technika spojování čtverečků, které se pak využijí jako ozdoba na oblečení. Můžeme z nich vyrobit i povlaky na polštářky,“ vysvětluje Martina Moličová z kreativní kavárny Tvoje dílna.

Korkové špunty

  • Nástěnka: špunty krájíme napůl (podélně nebo napříč), lepíme na podložku tavnou pistolí (jako podložka poslouží tenký sololit nebo kousek dřeva)
  • Rámeček: obyčejný nejlevnější rámeček na fotky, oblepit kolem dokola nejlépe podélně rozkrojenými špunty, možné dozdobit provázky, stuhami, dřevěnými výseky a podobně

TIP: Krájení špuntů jde snadněji, když špunty chvíli povaříme ve vodě

Korkové špunty jdou lépe řezat, když je předem povaříme ve vodě

Vypalování do dřeva

Touto technikou je možné zdobit dřevěné kuchyňské pomocníky, jako jsou prkénka na krájení, vařečky, míchátka, ale také destičky z překližky (jako obrázky, magnetky)

Co potřebujeme: pyrografickou pájku na vypalování do dřeva; levnější alternativa je svíčka + celokovový špendlík + tužka/pastelka a předmět, do kterého chceme vypalovat

Postup: špendlík nahříváme a horkou hlavičkou „malujeme“ do dřeva (špendlíkem tečky, pájkou lze i čáry)

Malování na tašky/trička

Stačí koupit za pár desítek korun bavlněnou tašku + barvy na textil (v tekuté podobě, v podobě fixů, sprejů). Tašky se prodávají v různých barvách, když koupíme černou/tmavou, vystačíme si s bílou barvou.

Co potřebujeme: výrobek k dekorování ze 100 % bavlny, textilní barvu (koupíme v papírnictví) a šablonu-jednorázovou můžeme vystřihnout z papíru nebo fólie, houbičku na nádobí, igelit nebo noviny na proložení vrstev textilu

Alternativně je možné barvu nanášet i obyčejnou tužkou s gumou, kdy do barvy namáčíme gumu a děláme puntíky, stejně poslouží i čisticí tyčinky do uší.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související