Herečka nasbírala tisíce zátek od sektu

31. prosinec 2016

Dagmar Novotná, dlouholetá členka souboru Východočeského divadla v Pardubicích, sbírá zátky od šampaňského už více než čtvrt století. Prý sice neví proč, ale rozhodně jí to baví!

V září 2012 se česká databanka rekordů rozrostla o největší sbírku korkových zátek, přesněji řečeno, zátek od Bohemia brut sektu. Dagmar Novotná jich totiž do té doby nasbírala 7467. Teď má její kolekce odhadem až 9000 kusů.

Korkové království

Herečka Dagmar Novotná bydlí v podkrovním bytě v centru Pardubic. Zátky od sektu tam najdete v podstatě na každém místě. Jsou nasypané v koších, vystavené na trámech, zátkami jsou až po okraj naplněné také staré kameninové hrnce. „Většinu svojí sbírky tu ale nemám, to by nás to tady asi zavalilo,“ směje se Dagmar Novotná. „Tu největší část kolekce mám schovanou u kamaráda v garáži, protože to jsou obrovské pytle. Tady doma, to je v podstatě jen dekorace.“

Drtivou většinu celé sbírky tvoří korkové zátky od českého sektu. „Já zátky nejen sbírám, ale samozřejmě to šampaňské také ráda piju. A nejraději mám právě Bohemia sekt brut, stejně jako můj manžel. Takže tenhle český výrobek má u nás doma skutečně privilegium, samozřejmě mám doma ale také špunty od pravého francouzského šampaňského,“ dodává Dagmar Novotná.

Košík plný příběhů

Dagmar Novotná si dodnes pamatuje na první korkovou zátku od sektu, kterou si schovala. „Před 26 lety jsme jela za kamarádkou do Německa, do Bochumi. Pily jsme šampaňské a já říkala, že ty špunty hezky vypadají, že je to krásný přírodní materiál. A kamarádka pronesla onu osudovou větu: známá má ze špuntů strop. Pravda, já jsem si sice ze zátek nikdy strop neudělala, ale od té doby je sbírám," vysvětluje herečka.

Sbírka Dagmar Novotné byla v září 2012 zapsaná do České knihy rekordů

Největší korkovou zátku Damar Novotná dostala od manžela, herce Pavla Novotného. Měří asi půl metru. „Korková samozřejmě není, jen tak vypadá. Nese nápis Harmonia sekt a manžel mi jí věnoval k premiéře představení Hello Dolly. Ale špunty, které mají svoje příběhy, tak ty jsou všude okolo mne, například tady mám zarámovanou starou vinětu a u ní přilepený špunt. A zase například tohle šampaňské jsem si koupila v Remeši,“ ukazuje herečka francouzskou zátku.

Světový rekord není meta

Majitelka největší české sbírky korkových zátek od sektu v tuto chvíli vlastní okolo devíti tisíc špuntů. „Kolik jich přesně je, to nevím. To bych se musela ucházet o světový rekord, ale já ani nevím, jaký počet špuntů to vlastně je. Ale hlavně bych to všechno musela spočítat a nevím, kdo by mě v tom podpořil,“ říká herečka. „Víte, zvláštní je ale to, že já vůbec nevím, proč ty špunty vlastně sbírám, ale mě to prostě jenom baví. Takže já doporučuju všem lidem, aby šáňo pili, protože je dobré, ale aby ty špunty nesbírali, protože to by byla tvrdá konkurence,“ směje se Dagmar Novotná.

Herečka Dagmar Novotná sbírá korkové zátky už 26 let

Dagmar Novotná se narodila v roce 1960 ve Šternberku a pochází z herecké rodiny. Před nástupem na brněnskou JAMU působila rok jako elévka v Těšínském divadle. Do Východočeského divadla v Pardubicích přišla v roce 1986 po krátkém angažmá v Divadle Šumperk. Za krásnou a pěvecky i herecky výjimečnou roli považuje Dolly Leviovou, kterou si zahrála v muzikálu Hello, Dolly. S manželem, hercem Pavlem Novotným mají syna Tomáše, který se také úspěšně věnuje divadlu.

autor: BRA
Spustit audio