Prales Polom na Chrudimsku je pro návštěvníky uzavřený, hrozí pády stromů

26. květen 2023 09:14

Do rezervace Polom na Chrudimsku se turisté několik let nepodívají. Podle ochránců přírody tam není bezpečno. Stromy jsou napadané kůrovcem a můžou se kdykoli zřítit. A není to jediné místo, které si návštěvníci budou muset ze seznamu výletů škrtnout.

Původně přímo středem rezervace vedla zelená turistická trasa, ve směru od Horního Bradla k osadě Polom. Jenže kůrovec zničil i desítky stromů kolem stezky, a ty můžou kdykoli spadnout a někoho zranit. Ochránci přírody to nechtějí riskovat a s klubem turistů se dohodli na přeznačení trasy - ta se nově pralesu obloukem vyhýbá. A protože se v rezervaci může chodit jen po vyznačených stezkách, znamená to fakticky uzavření celé oblasti pro návštěvníky.

Čtěte také

Omezení potrvá několik let. Prales Polom je výjimečný tím, že se jedná o bezzásahové území. Příroda tam má volnou ruku, a pokud by se kácelo, rezervaci to naruší. Takže mrtvé stromy zůstanou tam, kde jsou, a bude se čekat na jejich přirozený rozpad. Agentura ochrany přírody a krajiny odhaduje, že Polom zůstane zavřený až deset let.

Zákaz bude i v údolí Doubravy

Velmi podobná situace je i na dalším místě v Železných horách, v Údolí Doubravy. Oblíbená rezervace je vzdálená asi dvacet kilometrů od Polomu. A i tam je hlavní problém kůrovec. Nezničil jednotlivé stromy, ale rovnou celé lesní plochy. Tam se kácet bude, jenže v těžkém skalnatém terénu to nebude snadná záležitost. Těžba bude znamenat různá omezení pro návštěvníky, částečné a dočasné uzavírky stezek. Práce by měly začít za několik dní a potrvají do podzimu. Přesné údaje, kam se dostat dá a kam ne, by mělo pravidelně zveřejňovat chotěbořské informační centrum.

Spustit audio

Související