Svítící žížaly i sekáči s klepety. Prales Polom je přírodní unikát

12. červen 2022

Obec Polom najdete nedaleko Trhové Kamenice v Železných horách. Kolem místního kostela svaté Kunhuty stojí jen asi pět domů. Větší roli tam hraje příroda. Z obce je to jen kousek do přírodní rezervace Polom, které se právem přezdívá prales.

Ochránci přírody nechali lesům v přírodní rezervaci Polom samovolný vývoj už od roku 1870. „Dnes zde skutečně neprovádíme žádné zásahy. Neprobíhá zde žádná těžba, žádné výsady. Provádí se tady jen ochrana mladých stromků proti zvěři,“ vysvětluje Aleš Kopecký z agentury ochrany přírody a krajiny České republiky.

Polomský prales je smíšený s hlavním zastoupením buků. „Bučiny jsou v Železných horách vzácné, protože jsme je v minulosti nahradili smrkovými monokulturami. Když už narazíte na nějakou bučinu, tak je takzvaně kyselá. To znamená, že půda není moc bohatá a není tam moc kytek. V pralese Polom jsou ale takzvané květnaté bučiny, což je v rámci Železných hor úplná výjimka,“ říká botanik Josef Rusňák.

I mrtvé stromy mají svůj účel

Popadané stromy v přírodní rezervaci Polom nikdo neodklízí a stávají se úkrytem pro mnoho živočichů. Ideální podmínky k životu tam má třeba vzácný sekáč klepítník členěný. Ten má konce nohou přeměněné na malá klepítka, kterými rozlouskává ulity šneků a následně je vyjídá.

Ochranáři přírody do rezervace Polom nezasahují už od roku 1970

„Žížala svítivá je pruhovaný druh žížaly, který žije v rozkládajícím se dřevě. A v nebezpečí vydává sliz, který ve tmě světélkuje. Polom je kromě jedné lokality na Vysočině jediné místo ve východních Čechách, kde se tato žížala vyskytuje,“ popisuje zoolog Ondřej Machač.

Do Polomu i za kulturou

Osada Polom byla dříve větší, ale po třicetileté válce zde zůstalo jen pár domů. Spolu s vesnicí chátral také místní kostel svaté Kunhuty. V roce 2007 téměř spadl, ale odkoupil ho František Václavík a od té doby ho opravuje. Nyní se v kostele konají různé koncerty a výstavy.

Spustit audio

Související