Pramen v Hájku u Frýdku-Místku prý léčil poutníky. Dnes dotváří kouzelnou atmosféru

10. únor 2017
Česko – země neznámá

Poutníci od pradávna věřili, že pramen v Hájku u Frýdku-Místku dokáže vyhánět z těla neduhy. Šlo proto o klasickou zastávku při návštěvě frýdecké Panny Marie, za kterou chodili se svými prosbami. U pramene dokonce stály vany, v nichž se někteří lidé omývali, aby mohli před Bohorodičku předstoupit čistí.

Jestli v Hájku skutečně docházelo k zázračným uzdravením, není známo. Zápisy děkanů mlčí. Jen pamětnice vyprávějí, že si tady léčily „kudlaty koltun“, zacuchaný vlasový vír. Více než samotná voda jim ale spíš pomohlo, když si vlasy obyčejně odstřihly a schovaly je za nějaký z okolních stromů.

Kříž v době pronásledování

Doba Jozefínských reforem příliš nepřála církevnímu životu. A přesto právě v roce 1786 nechal lesník Michael Hirschheimer nad pramenem vztyčit dřevěný kříž. Poutníků, kteří k němu pronášeli své modlitby, přibývalo, a tak nechal frýdecký děkan hrabě Justus Vilém Pražma záhy opatřit kříž dřevěnou stříškou na způsob malé kapličky. Do dnešní podoby ji pak nechal upravit v roce 1834. Zanedlouho byl pramen sveden do kamenné studny, ze které prostřednictvím kovových trubek tryská dodnes.

Novodobí poutníci s kanystry

Procesí věřících tudy už dávno nechodí, ale přesto se dodnes o Velkém týdnu slouží v kapli sv. Kříže mše. Daleko častěji než zbožné lidi tady ale potkáte třeba cyklisty vezoucí kanystry. Nabírají si vodu z pramene.

K poutnímu místu vede krátká a pohodlná cesta alejí vzrostlých stromů

S čistotou to ale už není tak slavné jako kdysi. Voda vyvěrá pod povrchem a sbírá s sebou nečistoty z okolních polí a domů bez kanalizace. Na altánku nad studnou si alespoň můžete každý měsíc přečíst, zda voda obsahuje bakterie či nikoli. Ale i bez křišťálově čisté vody má místo kouzelnou atmosféru.

Spustit audio