Pražský krysařík u mikrofonu Českého rozhlasu Pardubice

29. duben 2014

V pardubickém studiu Českého rozhlasu se tentokrát usadily „pejskařky“ Romana Vojířová a Lucie Břízová. Nechyběl ani psí zástupce– pražský krysařík Smígl, který si po celou dobu hověl na klíně své majitelky. Nezaštěkal.

Prý nemá zapotřebí si stěžovat. Na agility se ale dokáže pořádně rozparádit. Zajímá vás, co je to agility a zda by se i váš pes společně s vámi dobře bavil? Poslechněte si naši Radioporadnu.

Agility je vlastně obdoba parkuru

Agility je jeden z nejznámějších psích sportů. Má svůj původ v Anglii, kde vznikl jako obdoba koňské parkurové dráhy. Pes navolno překonává za doprovodu psovoda podle jeho slovních pokynů a pohybů rozličné překážky (skokové, kladinu, houpačku, slalomovou dráhu, tunely,...) Vítězí ten tým, který dosáhne nejméně trestných bodů a nejlepšího času.

Frisbee pro psy

Dalším zajímavým psím sportem je dogfrisbee. Zjednodušeně řečeno se jedná o házení létajících disků (talířů), které pes chytá. Soutěží se v různých distančních disciplínách, vrcholem je však freestyle - sestava složená z různých prvků jako jsou odrazy psa od těla psovoda, přeskoky, společně sladěný pohyb a různé techniky hodů, to vše na hudbu.

Psí turistika

Pokud máte raději turistiku, zkuste dogtrekking, což je vytvalostní sportovní disciplína, kdy člověk se psem překonává přírodou pěšky a za jakéhokoliv počasí velké vzdálenosti. Více informací o tomto sportu a závodech v ČR najdete např. na www.dogtrekking.info.

A ještě něco pro tanečníky: Dogdancing pochází z USA. Jedná se o "taneční" sestavy kombinované z prvků poslušnosti a sladěného pohybu psovoda a psa na hudbu, kdy se hodnotí technická náročnost i umělecký dojem.

autor: jsl
Spustit audio