Přelouč vybrala developera, který postaví nové sídliště

28. leden 2022 06:33

Město Přelouč vybralo developera, který postaví sídliště Hodinářka 2 na jižním okraji města u silnice na Benešovice. Má na to čas 15 let, developer chce vše stihnout za sedm let. V lokalitě vznikne deset bytových a devět řadových domů se 180 byty.

„Poptávka po bytech je u nás velká, stejně jako v celé republice. Nabídka je nižší než poptávka,“ řekla starostka Irena Burešová (ODS). Do tendru se přihlásili tři uchazeči, vyhrála firma Enteria, město jí prodá pozemky za 7905 korun za metr čtvereční.

„Cena za pozemky předčila naše očekávání, je hodně nad průměrem. Jsou to nezasíťované pozemky, já bych to odhadla na 1200 korun za metr, což je tady u nás normální cena,“ řekl Burešová.

Nová čtvrť za 7 let

Stavební firma se smluvně zavázala, že domy postaví do 15 let. Sama firma ve výběrovém řízení uvedla, že vše postaví za 84 měsíců, tedy za sedm let. Pozemky zasíťuje, postaví odpovídající počet parkovacích míst, dětské hřiště, komunikace a udělá parkové úpravy.

„Jejich projekt bude v hodnotě nejméně půl miliardy korun. Nebyli jsme si jistí, kolik firem se přihlásí, doba je složitá, ceny rostou. My jsme maximální dobu výstavby nadsadili, protože není materiál, nejsou lidi, doba je složitá,“ řekla Burešová.

Firma pak prodá dokončené byty zájemcům. Město firmě odprodá pozemky za cenu, kterou developer nabídl, až po dokončení domů. Projekt je rozdělený do čtyř etap. „Developer pak také bezúplatně převede komunikace na město, sítě převede na správce sítí. Pokud nedodrží některé smluvní podmínky, budou následovat sankce,“ řekla Burešová. V lokalitě už v minulosti čtyři domy vznikly, město postupovalo podobně jako v druhé etapě, kterou teď developer chystá.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související