Přeplněná pardubická věznice má nedostatek dozorců, celkem chybí 14 zaměstnanců

25. leden 2024 10:24

S nedostatkem zaměstnanců se poslední dobou potýká celý pracovní trh. Výjimkou nejsou ani bezpečnostní složky. Například vězeňské službě chybí do plného stavu stovky dozorců a strážných a postrádá i některé občanské profese, mimo jiné lékaře, psychology, účetní, údržbáře a kuchaře. Ideální situace není ani v pardubické věznici.

Aktuálně má pardubická věznice 14 neobsazených pozic, podle mluvčí Zuzany Janíkové chybí  8 dozorců, 1 strážný, 1 zástupce vedoucího a 1 příslušník prevence a tři občanští zaměstnanci, např. psycholog. S menším počtem lidí je náročnější sestavovat služby, je víc přesčasové práce a to se pak může v konkrétních případech u pracovníků projevovat únavou a vyčerpaností.   

Bylo i hůř

Vloni ale byla situace ještě výrazně horší, podstav byl 24 zaměstnanců. Díky náborové kampani se ale část bývalých příslušníku vrátila nebo přišli noví a propad počtu zaměstnanců se podařilo zbrzdit.

Čtěte také

Prvořadý je teď nábor nových lidí na pozice příslušníků, tedy dozorců a strážných. Zájemce věznice podle Janíkové láká na až stotisícový náborový příspěvek a plat od 31 do 46 tisíc v závislosti na praxi. Dalším benefitem je 6 týdnů dovolené, bezplatné využívání sportovního zařízení (posilovna, tělocvična), a po 15 letech služebního poměru také nárok na výsluhy a každoroční čtrnáctidenní ozdravný pobyt.

Příslušníkem vězeňské služby může být občan starší 18 let, minimálně se středoškolským vzděláním s maturitou a trestně bezúhonný. Samozřejmostí je zdravotní, osobnostní a fyzická způsobilost k výkonu služby. Součástí přijímacího procesu jsou psychologické a fyzické testy, například kliky, leh a sed a běh na 1 km. 

Podle vězeňské služby počty odsouzených narůstají, aktuálně je ve výkonu trestu skoro 20 tisíc lidí. Například pardubická věznice je doslova přeplněná. Podle mluvčí si v ní momentálně odpykává trest 679 odsouzených, což je naplněnost 104 %. Tabulková kapacita věznice je 655 odsouzených.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související