Přestupky řidičů na železničním přejezdu v Uhersku zachytí kamery

15. květen 2020 14:44

Na železničním přejezdu v Uhersku na Pardubicku instaluje Správa železnic inteligentní kamerový systém. Záznamy z kamer bude moci využívat policie při řešení přestupků.

Systém umí nejen zaznamenávat dění na přejezdech, ale výstupy z něj ve vysokém rozlišení obsahují registrační značku, čas a datum přestupku. „Řidiče kamera zaznamená v době, kdy je výstražné zařízení v činnosti a oni na něj vjedou. V blízké budoucnosti může být systém doplněn i o radar, který bude v době klidového režimu přejezdu zaznamenávat překročení nejvyšší povolené rychlosti při průjezdu silničních vozidel,“ uvedl Marek Illiaš ze Správy železnic.

Čtěte také

Přejezd v Uhersku Správa železnic zvolila proto, že je čtyřkolejný a v minulosti na něm velmi často řidiči nerespektovali výstražné zařízení. „Účelem není skrytá represe, ale prevence. Slušní řidiči se nemají čeho obávat,“ dodal Illiaš.

Kamery v Uhersku budou funkční od 18. května. Stejný systém již více než dva roky funguje na přejezdu v Úvalech u Prahy. Během několika měsíců bude tato technologie nasazena celkem na 14 přejezdech, především na železničním koridoru mezi Pardubicemi a Ostravou, a také na vybraných regionálních tratích. V Pardubickém kraji to bude například na přejezdech na trati Žďárec u Skutče - Svitavy.

Celkové náklady na dovybavení přejezdů přesáhnou pět milionů korun.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související