Železniční přejezdy pod kamerami. Inteligentní systém vyfotí jízdu na červenou

10. březen 2020 08:45

Na vytipovaných přejezdech v Pardubickém kraji budou kamery. Železničáři se s policií dohodli na tom, že začnou testovat systém, který by měl donutit řidiče dodržovat předpisy. Pokud je poruší, riskují pokutu, i když v dohledu žádný policista nebude.

Společná dohoda Správy železnic a policie počítá se 14 místy, kde by se kamery měly objevit. Šest z nich je v Pardubickém kraji. Je to přejezd v Uhersku na hlavním koridoru z Pardubic na Moravu, dále přejezd v Krouně na Chrudimsku, další kamery budou na dvou místech v Borové u Poličky a zbývá ještě Kamenec u Poličky a Vendolí.

Ignorovat světla se nevyplatí

Pokud někdo nerespektuje výstražná červená světla a na přejezd vjede, kromě smrtelného rizika  mu hrozí ve správním řízení až pětitisícová pokuta nebo půlroční zákaz řízení. A navíc přijde o sedm bodů.

Novinka by měla řidiče donutit dodržovat předpisy. Pokud by vjeli na přejezd v okamžiku, když svítí signalizace, kamerový systém to zaznamená, a záznam pak dostanou policisté, kteří budou riskující řidiče pokutovat.

Cílem je zvýšit bezpečnost na přejezdech - ať už jde o lidi v autech, nebo cestující ve vlacích. Inteligentní přejezdy by měly být v provozu už na jaře. Podle Správy železnic stojí zajištění jednoho přejezdu asi pět milionů korun. Čeká se ještě na podpis smlouvy a kamery by se měly montovat v dubnu, nebo květnu.

Související