Prezident Zeman musel v Pardubicích za zeď, testoval radar na hledání lidí

3. listopad 2015

Prezident Miloš Zeman dnes začne druhý den návštěvy Pardubického kraje. Kolem poledne dorazí do Žamberka, kde bude diskutovat s místními obyvateli města.

Pak navštíví místní firmu, která vyrábí potravinářské stroje a zaměstnává asi 400 lidí. Odpoledne stráví v objektu vojenského muzea v Králíkách.

Prezident včera navštívil pardubickou společnost RETIA, tam obdivoval ruční radar ReTWis. To je zařízení, které dokáže ve velmi širokém pásmu zjistit přítomnost člověka přes boční stěnu kamionu nebo zeď.

Prezident za zdí

To si prezident vyzkoušel na vlastní kůži. Ještě před tím, než se setkal se zaměstnanci firmy, stoupnul si na chvíli za zkušební zeď, aby technologii ověřil.

Proto pardubická firma v poslední době zaznamenala větší zájem ze zahraničí v souvislosti s uprchlickou krizí. Jinak tento ruční radar využívají především záchranáři při hledání lidí v troskách. A zásahové jednotky s ním zase prozkoumávají prostor, kam chtějí vniknout, například v případě zajetí rukojmí.

Radar pro Izrael

Miloš Zeman také ve firmě Retia mluvil o podpoře česko-izraelských vztahů.

Pardubická firma RETIA, která se specializuje na vojenské technologie, se totiž připravuje na velkou zakázku s izraelským partnerem. Společnost by se měla v budoucnu podílet na radaru, který je součástí systému Iron Dome.

Pokud podepíše smlouvu s izraelskou firmou, mohlo by se až 30 % výroby tohoto radaru přesunout do České republiky. Prezident také na setkání se zaměstnanci slíbil, že se bude snažit domluvit setkání mezi zástupci společnosti, českou armádou a izraelským velvyslancem.

Prezident Miloš Zeman v oblastním archivu v Zámrsku

Zikmundova pečeť a červené trenýrky

Po návštěvě Pardubic Miloš Zeman odjel z Pardubic do Zámrsku u Vysokého Mýta. Právě tam je totiž Státní oblastní archiv, který navštívil.

Nejvíc se mluvilo o falzifikátu císařské pečeti Zikmunda Lucemburského, který měl potvrdit šlechtický původ kancléře Kašpara.

Po prohlídce dalších vzácných archiválií se Miloš Zeman odebral na nádvoří archivu, kde ho už čekali místní obyvatelé.

O oživení se postarali dva muži v převlecích za kominíky. Pocházeli ze sousední obce Dobříkov a mezi sebou drželi velké červené trenýrky o rozměrech asi 1,5 krát 1,5 metru. Chtěli tak upozornit nedávný čin skupiny Ztohoven na Pražském hradě a vyjádřit svůj nesouhlas s prezidentovým chováním.

Komíníci s červenými trenýrkami vyjadřovali v Zámrsku nesouhlas s prezidentem Milošem Zemanem

Dnes už hlavu státu můžou čekat v Žamberku, v Králíkách a také v Jablonném nad Orlicí, kde prezident nocuje.

autor: ba
Spustit audio