Někde zastávky přidat, jinde zrušit. Moravská Třebová mění jízdní řád MHD

11. leden 2020 06:10

Moravská Třebová mění trasy i zastávky autobusů městské hromadné dopravy. Ta ve městě funguje už přes rok, ale její provoz byl příliš drahý, některé spoje navíc lidé nevyužívali. Teď by měl být hospodárnější a zajistit dopravu i do míst, kam autobusy předtím nejezdily.

Zavedení městské hromadné dopravy bylo podle místostarosty Miloše Mičky (Změna pro Třebovou) součástí výstavby dopravního terminálu na vlakovém nádraží. „Provoz MHD byl zaveden od října roku 2018 a v loňském roce jsme zvažovali, zda MHD provozovat i nadále, nebo přejít k jiné formě poskytování těchto služeb. Nakonec jsme přistoupili k úpravám provozu,“ dodal Mička.

Cestující: Chceme nové zastávky

Svá přání předložili radnici sami obyvatelé města, kteří hromadnou dopravu využívají. Podle toho mohla upravit jednotlivé trasy, vysvětluje mluvčí Václav Dokoupil. „Hlavní změnou je vytvoření čtyř nových zastávek v místech, kde o to obyvatelé nejvíce stáli. Jedná se o zastávky Západní, Zámek, Linhartice a Tyršova, což jsou místa. Některé nevyužívané zastávky jsme zrušili, jednou z nich byla například zastávka Hřbitov.“

Nejvíce cestujících vystupuje nebo nastupuje na zastávkách u autobusového nebo vlakového nádraží, u nemocnice, ale i na okraji města, na konci sídliště Západní. Tyto zastávky zůstávají zachované i v novém jízdním řádu. Ten by se už neměl tak často měnit, jako ten loňský, ujistil místostarosta Mička.

Podle místostarosty službu využilo denně v průměru 180 cestujících a obslužnost je 220 km denně. V loňském roce dalo město za provoz MHD dva a půl milionu korun, letos počítá s poloviční částkou.

Spustit audio

Související