Připravte si vlastní mátový sirup nebo šťávu z fialek

24. červenec 2015

Jaký sirup je podle Michaely Naumecové nejlepší na osvěžení? Mátový, na který nám dokonce dala svůj originální recept. Levandulové a bezové sirupy mají podle její zkušenosti nejraději děti.

Levandule má vynikající uklidňující účinky. Voňavý a výborný je také fialkový sirup, který je vhodný na posílení imunity. V zimě se může přidat do čaje nebo dávat proti kašli jako medicína po lžičkách.

Mátový sirup:

Svaříme 500 ml vody s 500 ml cukru. Asi dvě hrsti máty omyjeme a zalijeme svařenou vodou s cukrem a necháme 24 hodin louhovat. Bylinky poté vyndáme, vymačkáme a přelijeme přes jemné sítko. Začneme zahřívat a přitom přidáváme 10 gramů kyseliny citronové. Necháme přejít varem. Sklenice a víčka vymyjeme a vyvaříme vroucí vodou. Sklenice naplníme a uzavřeme. Nezapomeneme označit. Trvanlivost této marmelády je asi 1 rok.

Co je marmeláda?

„Marmeláda je to, co obsahuje alespoň 20 procent citrusů. Všemu ostatnímu by se správně mělo říkat džem.“ Říká Michaela Naumecová. Tak je to podle předpisů Evropské Unie. V domácnostech se ale v těchto dnech stejně vaří meruňková „marmeláda“. A jak na ni?

Meruňky

Pozor na meruňky, aby se vám při výrobě marmelády nepřipálily.

Připravíme si vypeckované meruňky, cukr a citrusový pektin. Meruňky nemixujeme, ale nakrájíme na drobné kousky a vložíme do hrnce. Podlijeme mírně vodou a za stálého míchání meruňky rozvaříme. Pozor, rády se připalují, proto je důležité stále míchat. Postupně přidáváme cukr. Citrusový pektin se ale předtím musí s cukrem smíchat. Přivedeme vše varu, necháme vařit tři minuty a máme hotovo. Na 1 kilogram meruněk stačí 300 – 350 gramů cukru. Nezapomeneme na želírovací zkoušku. V lednici máme připravený vychlazený talířek, na který lžičkou nalijeme uvařenou marmeládu. Pokud ztuhne, je to v pořádku.


Michaela Naumecová ze Sobětuch vyrábí sirupy, které pod značkou kvality Železné hory – regionální produkt prodává. Za rebarborový džem s vanilkou získala tato mladá žena se dvěma malými dětmi ocenění Regionální potravina Pardubického kraje.

Michaela Naumecová zavařuje marmeládu v troubě. Na plech nalije vodu, naskládá sklenice, které jsou do vody ponořené asi z jedné třetiny a zavařuje v troubě na 130 stupňů asi na 20 minut.

Tip posluchačky Anny:

Nakrájené meruňky při výrobě marmelády smícháme s cukrem ještě před vařením a necháme odstát několik hodin. Meruňky dříve pustí vodu a nebudou se během rozváření připalovat.

autor: jsl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.