Přívrat - obec her a zábavy

28. červen 2015

Obec zábavy a dobré nálady - tak můžeme nazvat obec Přívrat, která leží uprostřed trojúhelníku vytvořeného z měst Litomyšl, Česká Třebová a Ústí nad Orlicí.

V průběhu roku se v Přívratě koná hned několik akci, které jsou divácky velmi oblíbené. Jistě nejnavštěvovanější je s dvěma tisíci účastníků srpnový Gulášfest.

V Přívratě žije více jak tři sta obyvatel. Vybavenost obce nijak nevybočuje z běžného standardu obcí podobné velikosti. Snad je tím, že na návsi, hned vedle prodejny, mají turisté k dispozici veřejné toalety. K odpočinku jim pak poslouží řada laviček a zastávek, v nichž se mohou také obeznámit se zajímavostmi v obci a okolí, i s cyklostezkami či turistickými trasami.

Přívrat se v minulosti zapsal i do dějin českého hudebního světa. Narodil se zde Antonín Bennewitz, houslista a ředitel pražské konzervatoře. V místním hostinci Na Presích pak zkomponoval svoji operu Psohlavci Karel Kovařovic, který za ni získal ocenění. Mimochodem, v komisi, která ceny operním autorům udělovala, seděl i Antonín Bennewitz.

0:00
/
0:00

Do Přívratu se vyplatí zajet kdykoli v roce. Stačí se podívat do obecního kalendáře a vybrat si nějakou akci, ať už zmíněný Gulášfest nebo Becherobraní, Vinobraní, Údolní hry či Hry bez katastru. Jste-li milovníky zimních radovánek, přijeďte klidně v zimě. Své služby vám nabídne místní skiareál.

autor: Lukáš Peška
Spustit audio