Přívrat: V Zemi krále Miroslava

26. únor 2016

O dobrovolných hasičích se říká, že obvykle stojí za veškerým společenským děním v obci. O hasičích z Přívratu to ovšem platí dvojnásob. Pořádají festivaly, turnaje i soutěže pro děti. Mají rádi recesi a jejich Vinobraní proslavilo celou vesnici.

V Presích, místní části obce, najdete rozcestník, který Přívrat označuje jako Miroslavovu zemi. Jiná šipka zase míří do sousedního Půlnočního království. Hasiči mají smysl pro legraci. „My jsme si tu zvolili krále Miroslava, je to bývalý oblíbený starosta obce a starosta našeho sboru, Miroslav Veselý,“ vysvětluje současný starosta SDH Petr Štangler.

Bojují o královský pohár

Hasiči v Přívratu pořádají speciální soutěž pro děti v požárním útoku. „Je jasné, že jsme ji pojmenovali stejně pohádkově. Děti bojují O pohár krále Miroslava.“ dodává Petr Štangler. Sbor nyní reprezentují tři družstva dětí, které mají dobré výsledky. „Malých hasičů máme přes dvacet, doufám, že v naší práci budou pokračovat,“ říká starosta sboru.


SDH Přívrat
Počet obyvatel: 366
Počet členů: 83 (56 mužů, 6 žen, 21 dětí)
Rok založení SDH: 1890
Kategorie Jednotky požární ochrany JPO V.

Děti a dorostenci se pravidelně účastní Ústeckoorlické ligy mladých hasičů, ve které se umisťují na předních příčkách. Družstvo mužů se pátou sezónu soustředí na Okresní ligu Svitavska, kde se umisťuje na hranici první desítky. O volných víkendech ale hasiči zajíždějí také na závody Velké ceny Orlickoústecka a Východočeskou ligu.

(Ne)klidná vesnice

Sbor dobrovolných hasičů v Přívratu je vedený jako JPO V, zásahy výjezdové jednotky tedy nebývají časté. Zásahová jednotka má 11 členů a k velkému požáru zemědělského objektu směřovala naposledy před třemi lety. Hasiči se ale pravidelně účastní odborné a praktické přípravy. Svoje aktivity a volný čas zaměřují hlavně na kulturní a společenské akce.

SDH Přívrat si v současné době vychovává 21 malých hasičů

30 hektolitrů burčáku a vína

Přívrat proslavilo Vinobraní. Letos bude mít oblíbená akce třicáté výročí svého vzniku. „Jednou jsme tak seděli a vymýšleli, co pro obec udělat. Dozvěděli jsme se, že ve třicátých letech minulého století tady v Přívratu naši předkové oslavu vinobraní pořádali. A tak jsme na tuto tradici navázali,“ vysvětluje kronikář hasičského sboru Jan Doleček.

Nejdříve bylo Vinobraní jednodenní akcí, dnes se obec i hosté veselí dva dny. Letos se Vinobraní uskuteční ve dnech 16. - 17. září. Akci dlouhodobě navštěvuje okolo dvou a půl tisíce lidí. Součástí programu je i tradice hlídání vinice místním „Policejním sborem“ a výroba tradičních přívratských bramboráků z téměř jedné tuny brambor.

Presfest a ti druzí…

Druhou největší akcí, kterou hasiči pořádají a zajišťují, je multižánrový festival Presfest, který pořádají v přírodním areálu u Dolního rybníka na Presích. Letos v červnu se bude konat jeho čtvrtý ročník, na kterém vystoupí například Fousatej Hat, De Bill Heads a další kapely. Výčet akcí, u kterých nechybí hasiči, by byl opravdu dlouhý, za všechny jmenujme například Hasičský bál, Dětský maškarní rej, Pálení čarodějnic, Přívratský advent s živým betlémem nebo Předsilvestrovskou zábavu.

Stáčení vína na přívratském Vinobraní

Za Albínkou do hospody

Hasičský sbor byl v Přívratu založený v březnu 1890. Ke čtyřicátému výročí založení si pak hasiči v roce 1930 pořídili první motorovou stříkačku firmy Stratílek z Vysokého Mýta. Tenkrát stála 60 tisíc korun a hasiči na ni usilovně šetřil pět let. Finančně koupi podpořila ale také řada firem, příznivců hasičů a úvěr u spořitelny v Řetové.

Stříkačka, kterou hasiči z Přívratu pojmenovali Albínka, je dnes vystavená v prostorách místního pohostinství. Za zmínku rozhodně stojí také to, že v obci najdete starou požární zbrojnici z konce 19. století. Hasiči v ní dodnes mají techniku, v současné době zbrojnice prochází rekonstrukcí.

Dobrovolné hasiče z Přívratu můžete až do pátku 4. března 2016 do 15 hodin podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI PRIVRAT na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

autor: BRA
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.