Pro brýle jedině do optiky, na supermarket zapomeňte

1. září 2017

Vhodně zvolené dioptrické brýle vám pomohou lépe se rozhlížet po světě a mohou být i sympatickým módním doplňkem. Jak o brýle správně pečovat, pro koho jsou vhodné kontaktní čočky a jestli v optikách potřebujeme lékařské doporučení na vyšetření zraku, jsme rozebrali s optometristkou Libuší Tlustošovou.

Pokud sháníte dioptrické nebo sluneční brýle, obraťte se na optiku. Nejen že vám nabídnou veškeré brýlové doplňky (pouzdra, šňůrky, čisticí sady), ale provádějí i opravy a dokonce vám mohou přeměřit zrak. Pokud chcete brýle sladit s vaším životním stylem, i v tom vám optici poradí. „Už po příchodu do prodejny si vás pohledem změříme, abychom zjistili, jaký jste typ,“ usmívá se paní Libuše.

„Každý optometrista má vzdělání na úrovni očního lékaře. Pokud se rozhodnete, že si v optice necháte zkontrolovat zrak, v první řadě se vás zeptáme, jestli se neléčíte s cukrovkou, nebo vysokým krevním tlakem. Kromě jiných i tato onemocnění mají vliv na kvalitu vidění. Potom vás posadíme k přístrojům na objektivní refrakci a sklíčkování. Testujeme vidění do dálky a na čtení,“ popisuje Libuše Tlustošová z optiky Lunettes.

Často se stává, že zákazníci si přejí brýle, které by podtrhly jejich profesi. „Měla jsem tu mladého managera, který má vysokou funkci a přál si takový model, aby budil mezi zaměstnanci respekt. Pro lidi, kteří celý den sedí u počítače, jsou zase vhodné tak zvané půlky,“ doporučuje optička. Skla musí mít antireflexní úpravu a u presbyopie (degenerace oční čočky) se doporučují speciální počítačové čočky s proměnlivým ohniskem do 1,5 metru nebo multifokální čočky se zvlášť velkými čtecími zónami.

Kontaktní čočky

Nosit brýle nemusíte za každou cenu. Nejen sportovci, ale lidé se silnějšími dioptriemi rádi sáhnou po kontaktních čočkách, protože mají lepší periferní vidění. Díky zvlhčujícím kapičkám syndrom suchého oka skoro vymizel, a vložit čočku dovnitř už tedy není žádný problém. Nejvíce se používají měkké silikon hydrogelové kontaktní čočky, které mají vysokou propustnost kyslíku a ta zajišťuje dobré dýchání rohovky.

Čočky řadíme podle plánované doby výměny:
  • Jednodenní čočky: nosí se celý den, na noc musí být vyjmuty a druhý den nahrazeny novými.

  • Dvoutýdenní čočky: nosí se 14 dní, některé modely se mohou nosit nepřetržitě 7 dní a 6 nocí.

  • Měsíční kontaktní čočky: čočky s výměnou po 30 dnech jsou nejběžnějšími a nejčastěji nošenými kontaktními čočkami.

autor: RIH
Spustit audio