Pro kamarády, kteří se bojí výšek, postavil tzv. podhlednu

20. září 2015

Pro všechny, kteří se bojí výšek, vymyslel František Uma podhlednu. Stojí na kopci ve Svinné, městské části České Třebové. Jde se do ní po schodech dolů. Když do ní vstoupíte, nabídne vám rozhled do kraje očima malého dítěte.

Dílo, které tak trochu připomíná českého génia Járu Cimrmana, rozhodně zpestří procházky po místních turistických trasách.

„Mám dva kamarády, kteří jsou o rok starší, ale jeden nemůže na kolena a druhý nesnáší výšky a hloubky. Aby tedy byla rozhledna, na kterou by vylezli, tak jsem postavil podhlednu,“ vysvětluje autor původ svého nápadu.

Čtěte také

Jedná se o ohraničený vstup do podzemí. Pohledna má šest schodů dolů, je 110 cm hluboká. V jejím čele je panoramatický snímek vyfocený z výšky asi 75 metrů, na kterém jsou šipky s označením míst, které v dálce můžeme vidět, ale některé jsou kryté lesem.


Výhled z podzemí
Podhledna je hluboká 110 cm a sestupuje se do ní po 6 schodech. Nabízí výhled na okolní města jako je Vysoké Mýto nebo Litomyšl. Z místa uvidíte také kouř z chvaletických komínů, Kunětickou horu nebo Králický Sněžník

„Musí se dívat přes bod na fotografii a tím směrem daný objekt je, třeba Kralický Sněžník,“ doplňuje Uma.

Podhledna stojí na kopečku u hřbitova, takže rozhled tady je, ani se nemusí lézt do výšky. „Je to hezké místo. Hodně lidí sem chodí,“ říká Vlastimil Šmíd, předseda osadního výboru Svinná.

autor: Zuzana Pecháčková
Spustit audio