Pro své zuby můžete udělat hodně. I bez drahých kartáčků a zubních past

13. červenec 2016

Když si tři dny nevyčistíte zuby, neznamená to, že je máte navždy zničené. Zubní kazy vznikají postupně. A trvá to poměrně dlouho, než se vytvoří. Na kazy si zaděláváme už od dětství špatnou technikou čištění.

Hlavní roli hraje to, jak si zuby čistíme, ne předražená zubní pasta nebo kartáček z nejnovější reklamy.

Podle pardubického zubního lékaře Martina Smutného děláme největší chybu v tom, že během čištění zubů zapomínáme na špatně přístupná místa v ústech. Vynecháváme špatně přístupné zadní zuby a přehlížíme mezizubní prostory. Mezizubní kartáček by měl patřit do běžného vybavení v koupelně. Protože i mezi zuby se bakterie rády usazují.

Jak vzniká zubní kaz

Do míst, kam se s kartáčkem nedostaneme a neodstraníme zubní plak, se nastěhují bakterie a vytvoří tam mikrobiální povlak. Žijí tam celé roky a vytvářejí kyseliny, které postupně zbavují zub minerálů. Zub tím pádem měkne, až se nám vytvoří kaz.

Podobné je to se zánětem dásní. Bakterie blízko dásní produkují škodliviny a dáseň se tomu brání tak, že reaguje zánětem. Nahromadí v sobě krvinky, které se připravují na boj s bakteriemi. To, že se tam něco děje, poznáte tak, že dásně během čištění mírně krvácejí. „Nemělo by se to podceňovat,“ říká doktor Martin Smutný. „Jde o to, že zub drží v kosti a kost je překrytá dásní. Postupem času, za celé ty roky se dostanou bakterie ke kosti, která začne ustupovat. Zub pak nemá v čem držet, začne se viklat, až vypadne.“

Technika čištění zubů není žádná věda

Nejdůležitější je pravidelně ze zubů i mezizubních prostorů odstraňovat mikrobiální povlak. Kartáčkem ho rozrušíme a očistíme. Technika čištění spočívá v tom, že opravdu důkladně vyčistíme zub po zubu.

  • Zaměřte se na každý jednotlivý zub a krouživým pohybem ho očistěte ze všech stran.

  • Vhodné jsou spíše jemnější až středně tvrdé kartáčky.

  • Hlavička kartáčku by měla být spíše menší, abychom se dostali všude. Přejíždění všech zubů najednou v řadě není efektivní.

  • Štětinky na zubním kartáčku by měly být stejnoměrné, nikoliv různě vysoké.

  • Pozor na reklamní triky, které nabízejí speciální ústní vody, předražené kartáčky a pasty. Ty bez našeho přičinění zub prostě nevyčistí.

  • Nezapomeňte na mezizubní kartáček. Mezizubní prostory jsou semeništěm bakterií a  klasickým kartáčkem se tam nedostanete.

Kartáček a zubní pasta

Pozor na sladké a kyselé jídlo a pití

Kyseliny, které produkují bakterie, zbavují zuby minerálů. Pozor tedy na kyselé džusy, sladké limonády a celkově sladkosti. Po jejich požití je třeba zamezit jejich působení na zuby. Stačí si zuby vyčistit. Klidně i bez pasty tak, aby povrch zubu zůstal čistý.

Ale pozor! U agresivních limonád si nečistěte zuby hned po jejich požití. Kyseliny, které limonády produkují, poškozují zubní sklovinu, a ta by se mohla okamžitým drhnutím zubů kartáčkem, ještě více poškodit. Proto chvíli počkejte a vezměte si žvýkačku. Tím podpoříte vylučování slin, které zub posílí.

Čtěte také

Co to znamená, když při pití horkého nebo ledového nápoje trne zub. „Pokud není plomba udělaná pořádně, nenaléhá přesně na zub. Vznikne opět volný prostor, kam se bakterie může schovat a dělat neplechu. Do těchto úzkých míst se štětinka kartáčku nedostane. A bakterie si tam celé roky spokojeně žije. Kaz se pomalu dostává do středu zubu, kde jsou cévy a nervy. Když tam pak vnikne horký nebo ledový nápoj, způsobuje nám bolest. Všechno uvnitř zubu postupně změkne a plomba vypadne. Co s tím? Nová plomba se musí udělat tak, aby přesně naléhala na vyvrtaný zub. A to je práce, která není hotová za pět minut.“ Uzavírá zubní lékař Martin Smutný.

autor: jsl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.