Problémy s ledvinami mají dnes už děti. Kde je problém?

17. únor 2016

Onemocnění ledvin postihuje miliony lidí na celém světě, a to včetně dětí. Proto je důležité všímat si indicií, které ukazují na to, že něco není v pořádku.

Jak se správně starat o své ledviny, co jim naopak škodí, o tom jsme v Radioporadně mluvili s primářem dialyzačního střediska NephroCare v Pardubicích Romanem Štilcem.

Proč je dobré si ledviny hýčkat? Protože je to detoxikační orgán, který ke svému životu nezbytně potřebujeme. Jak to udělat? Základem péče je zdravý životní styl. Nekuřte, příliš nesolte, nepřejídejte se a pravidelně se hýbejte.

Ledviny přefiltrují a vyčistí každý den dvě stě litrů krve. Pomáhají udržovat správnou hladinu chemických látek v těle, především sodíku, fosforu a draslíku. Vyrábějí hormony, které podporují tvorbu červených krvinek v kostní dřeni, regulují krevní tlak a pomáhají udržovat kosti v dobrém stavu.

Nemocné ledviny ovlivňují stav cév, lidé s onemocněním ledvin desetkrát častěji umírají na mrtvici nebo infarkt.

V posledních deseti letech pacientů dramaticky přibývá. Kvůli obezitě a nezdravému životnímu stylu narůstá v populaci výskyt cukrovky. A na tu se vážou právě problémy s ledvinami. „Tyto pacienty léčíme většinou až v konečné fázi selhání ledvin," říká Roman Štilec.

Narůstá také skupina pacientů s ischemickou poruchou ledvin a vysokým krevním tlakem. „Nedostatečné prokrvení ledvin může vést k poklesu nebo zániku jejich funkce," uvádí Roman Štilec.

Transplantace ledvin IKEM

Nemocné ledviny nebolí. Zdravotní komplikace vznikají řádově týdny, měsíce, léta a nikdo si jich nevšimne. Jak takové příznaky vypadají? „Pocit narůstající únavy, snížené fyzické výkonnosti, poruchy spánku, svědění pokožky," vyjmenovává znaky onemocnění Roman Štilec. Bohužel, jak se tyto příznaky objevují postupně, lidé je většinou přehlížejí.

Potíže s ledvinami mají i děti a dopívající

Letošní Světový den ledvin se zaměří na děti. Mezi časté zdravotní problémy u dětí, které mohou vést až k selhání ledvin, patří vrozené vývojové vady močového ústrojí. Čeho si tedy mají rodiče všímat? Kontrolujte, jestli je močení dítěte pravidelné, plynulé, dostatečně silným proudem, jestli dítě při močení nemusí tlačit nebo není neklidné.

Dále existují určité nespecifické signály, které nás mohou na problém upozornit. Jsou to například opakované horečnaté stavy bez zjevných příčin, poruchy močení nebo i jen celkové neprospívání dítěte. Pokud má dítě časté infekce močových cest, vyhledejte dětského nefrologa nebo urologa.

Kritickým obdobím je pro močové cesty dospívání. Pokud má vaše dcera časté infekce močových cest, měli byste zpozornět a vyhledat specialistu, který provede podrobnější vyšetření. Může se samozřejmě jednat pouze o špatný hygienický návyk, ale není vzácností, že i v pubertě odborníci odhalí poruchy, které měly být rozpoznány mnohem dříve. Riziko se pak stupňuje při zahájení sexuálního života. Infekce se z dolních močových cest může rozšířit směrem nahoru a zasáhnout ledviny.

Předejděte selhání svých ledvin a navštivte při příležitosti Světového dne ledvin dne 10. března 2016 nefrologické ambulance po celém Česku, a to především tehdy, pokud patříte do některé z rizikových skupin, mezi něž se řadí především lidé ve věku nad 60 let s diabetem či vysokým krevním tlakem.

Co můžete udělat pro své ledviny:

  1. pravidelně se hýbejte, nejlepší he chůze

  2. jezte vyváženou stravu

  3. omezte sůl

  4. dodržujte pitný režim, vypijte alespoň litr vody, je to minimum

  5. zhubněte, nadváha škodí celému organismu

  6. nevynechávejte pravidelné prohlídky u praktického lékaře

  7. nekuřte, kouření až dvakrát zvyšuje riziko selhání ledvin

  8. neberte zbytečně léky na bolest, léky na bázi ibuprofenu nebo diclofenacu poškozují zdravé ledviny

autor: PRO
Spustit audio