Profesor potápí své studenty. Budoucí záchranáři se na Skutečsku noří do zatopeného lomu

17. květen 2019 07:10

Studenti Univerzity Pardubice absolvovali tento týden potápěčský výcvik. Budoucí záchranáři musí být připraveni i na rizika spojená s potápěním. U Leštinky na Skutečsku se tak každý z nich s kyslíkovým přístrojem ponořil pod hladinu zatopeného lomu.

„Bylo to zajímavé, nová zkušenost, pro mě úplná novinka, potápěla jsem se poprvé, takže jsem se trošku bála,“ říká Tereza, která právě vylezla z vody. „Pohybovala jsem se kolem čtyř metrů, ostatní jsou zkušenější nebo odvážnější, tak šli až do sedmi metrů,“ dodává studentka druhého ročníku oboru Zdravotnický záchranář. Kurzu se spolu s ní účastnilo přibližně 20 spolužáků.

Petr Valda z pardubické Městské policie Pardubice studenty kurzem provází. „Tihle studenti se na bazénu naučili zacházet s potápěčskou technikou, teď na volné vodě je s nimi pod vodou instruktor. Počasí není nic moc, voda má 10 stupňů, studenti jdou v mokrých neoprenech, takže na ně působí i ta voda a pod vodou není nic moc vidět, to je další stresová situace. Proto je tam instruktor, aby s nimi pod vodou pracoval.“

Pro jistotu. Studenti mají k výstroji připevněný prázdný barel. Jde spíš o psychologickou pomoc

Studenti mají navíc k výstroji přivázaný barel, který pluje nad nimi na hladině. „Je to spíš psychologická pomůcka, pro ty, kteří chtějí. Někteří se potápějí poprvé. Je to neznámá stresová situace. Vím, o čem mluvím, sám jsem si kurzem prošel,“ dodává s úsměvem Valda.

Vedoucí kurzu Jan Němec vysvětluje, proč studenti musí kurz absolvovat. „Je to součást jejich profilu a jejich studia, které trvá tři roky. Probírá se samozřejmě i fyziologie potápění, rizika, potápěčské nehody, dekompresní nemoci a podobně,“ říká Němec v krátké přestávce, kdy mu kolegové mění tlakové lahve s kyslíkem.

Studenti se spolu s instruktorem potopí do několikametrové hloubky a postupně obeplavou celý lom, po skončení kurzu skládají praktickou zkoušku.

Cílem kurzu není ze studentů udělat zkušené potápěče, ale spíš jim ukázat, s čím se mohou ve své budoucí práci záchranářů setkat. Pardubická městská policie zorganizovala pro univerzitu potápěčský kurz už podesáté.

Lom Leštinka

V zatopeném lomu za obcí Leštinka u Skutče se dříve těžila žula, teď vodní plocha slouží potápěčům a pro rekreační koupání je nepřístupná. Lom má terasovitou charakteristiku a rozlohu přibližně 1 ha, nadmořská výška asi 430 m a maximální hloubka do 26 m. Viditelnost je podle ročního období průměrně od 3 do 8 metrů.

autoři: Josef Ženatý , pta

Související