Prohlídka města při projížďce Velorexem. Českotřebovské muzeum nabídne novou aktrakci

29. listopad 2021

Montgomerák, Netopýr, Hadrák - to všechno jsou přezdívky legendárního vozidla Velorex, které by už brzy mělo vozit turisty po České Třebové, odkud pocházejí jeho konstrukteři bratři Stránští.

Českotřebovské muzeum nabídne turistům vyjížďky Velorexem od příštího roku. Chce tak umocnit jejich zážitek z návštěvy města a také z prohlídky stále expozice těchto tříkolových vozítek. Reportérka Barbora Soukupová zjišťovala víc o trase projížděk i o samotném vozidle.

„V letošním roce jsme dostali nabídku od Velorex klubu se kterým spolupracujeme, na odkoupení Velorexu 16350 z roku 1970,“ říká ředitelka českotřebovského muzea Jana Voleská.

Velorex je původně tříkolové vozítko s trubkovým rámem potaženým koženkou a je to jediné homologované vozidlo s plátěnou karoserií na světě. Jeho konstruktéry jsou bratři František a Mojmír Stránští. Celkem bylo vyrobeno 15 300 tříkolových Velorexů.

Vozítko bude mít platný technický průkaz, nebude ale sbírkovým předmětem. „Muzeum má v současné době sedm různých modelů Velorexu, jedná se však o sbírkové předměty a ty nemůžeme používat pro návštěvníky.“

Velorexem všemi smysly

Na rozdíl od nově zakoupeného vozidla, které v současné době renovují v Praze a do České Třebové ho přepraví koncem roku. „Cílem našeho snažení je zprostředkovat návštěvníkům zážitek z jízdy Velorexem, protože toto se v expozici při čtení panelů nedozvíte. Chceme aby návštěvník věděl jak to vozítko hlučí, jaký má zvuk motoru, jak to smrdí, že to netopí, že je dvoumístný. A že ten pohled na svět z Velorexu je velmi jiný, než z obyčejného osobního auta.“

Nahlédnutí na palubní desku

Vozidlo s rychlostí až 80 kilometrů v hodině budou řídit pracovníci muzea. „Zatím plánujeme, že bychom návštěvníky vozili centrem města, takže by měli možnost seznámit s památkami, jako je kostel sv. Jakuba, nebo naše českotřebovské náměstí právě pohledem z tohoto vozítka. Cíl bude zpátky v muzeu nebo možná u rotundy a uvažujeme možná i o tom, že by se vyjížďka Velorexem stala součástí takového balíčku služeb, které muzeum plánuje.“

První jízdy by se měly uskutečnit v příští hlavní turistické sezóně. Do té doby chce pro ně muzeum nachystat a zprovoznit rezervační systém.

Spustit audio

Související