Provětrejte starou kuponovku přes novou aplikaci. Možná vám přihraje zapomenuté peníze

22. červenec 2021

Na zapomenutých účtech z kuponové privatizace mají Češi majetek za 10 miliard korun. Nová online služba jim teď pomůže se k penězům dostat ještě před promlčením nároků.

Letos na podzim totiž uplyne už třicet let od začátku kuponové privatizace. Přerozdělování obrovského množství majetku z rukou státu do soukromého vlastnictví se v 90. letech zúčastnily miliony Čechů a Slováků.

200 tisíc Čechů je bohatších, než tuší

Možná i vy si pamatujete na to, jak jste si na poště vyzvedávali kupónovou knížku. Nebo jak jste ji prodávali některému z investičních fondů. A možná máte kupónovou knížku ještě založenou někde v šuplíku. Takových lidí jsou tisíce.

Hostem Radioporadny byl Daniel Surmař

V Česku je skoro 200 tisíc lidí, kteří jsou ve skutečnosti mnohem bohatší, než si myslí. Patří jim akcie a nároky na dividendy, o nichž nemají většinou ani tušení. Jde o pozůstatek kuponové privatizace, na který buď dávno zapomněli, nebo se o něm ani neměli šanci dozvědět, protože kuponovou knížku původně vlastnili jejich již zesnulí příbuzní.

Nová aplikace Zapomenuté miliardy

„Díky nové online službě Zapomenuté miliardy teď může každý zjistit, jestli mu také patří nějaký majetek a proměnit ho na peníze ještě předtím, než dojde k nenávratnému promlčení nároků, a ta doba je tady“, popisuje situaci Daniel Surmař, zakladatel fintech startupu Zapomenuté miliardy, který lidem pomáhá zapomenuté akcie z kuponové privatizace najít, zpeněžit je a udělat tak za kuponovkou definitivní tečku.

Spustit audio

Související