Prší ukázněně, po zahradnicku. Pro krajinu je to velký dar, usmívají se ekologové

7. srpen 2023

Třetí den ve východních Čechách jemně prší. Díky tomu se do krajiny vrací voda, doplňují se zásoby spodních vod. Podle ochránců přírody ze spolku Pestré Polabí je to obrovský dar, i když většina lidí si na víkend představovala jiné počasí.

„Při jemném, tzv. zahradnickém dešti, nehrozí záplavy, jako třeba teď ve Slovinsku. Za to můžou přívalové deště. Ve východních Čechách hrozilo velké sucho, a díky této deštivé periodě se situace zlepšuje. Vegetace se zazelenala a až vysvitne slunko, bude se to určitě i lidem líbit,“ doufá Martin Trávníček z Pestrého Polabí.

Za mravkolvem do Čeperky

Zajímá vás, co kvete a žije na písčinách pod dráty elektrického vedení u obce Čeperka na Pardubicku?  Ochránci přírody ze spolku Pestré Polabí vás zvou na vycházku tuto sobotu 12. 8. Sraz je v devět hodin na křižovatce pod elektrovodem, jižně od obce Čeperka.

Čtěte také

„V Čeperce udržujeme písčiny pod dráty elektrického napětí. Díky tomu, že je tam elektrovod a železniční trať, tak se tam dlouhodobě udrželo bezlesí, které je plné vzácných druhů hmyzu i rostlin. Třeba okáč ovsový je velmi vzácný druh, který z přírody už téměř vymizel,“ říká Martin Trávníček a dodává, že kdo bude chtít, může se zapojit i do vyhrabávání posekané trávy. Pro velmi zdatné bude připravený rýč na zákopy, které jsou domovem pro samotářské včely.

„V kolmém břehu se včelám velmi daří. Ty můžeme vidět na procházce, pokud nám zasvítí sluníčko. A pod převisy uvidíte dokonce mravkolvy. Většina lidí je zná z Ferdy Mravence, ale jako larvu. Pokud chcete vidět dospělce, zavítejte do Čeperky,“ zve na přírodovědnou vycházku Pavel Trávníček. Více o akcích spolku Pestré Polabí najdete na webu: www.pestre-polabi.cz/

Pavel a Martin Trávníčkovi

Kde se na Chrudimsku pasou osli? Které krávy jí i rákosí? Kde se po dvaceti letech objevil modrásek vikvicový? Poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.