Průchod Myší díra v Chrudimi se po opravách znovu otevře v prosinci

8. listopad 2022 10:40

Tmavá fortna v Chrudimi zvaná Myší díra se znovu otevře během prosince. Průchod domem narušila v létě trhlina v městském opevnění, která se objevila po vydatných deštích. Město nyní hradby nechává opravit a staticky zpevnit.

„Nad hradbami v pravé části budou betonové základy, k nimž bude zeď ukotvena. Lana ani patky nebudou vidět, budou překryty kamenem. V levé části u schodiště to není tak špatné, stav budeme monitorovat,“ řekl radní Aleš Nunvář (Piráti). Dokončovací práce budou v případě špatného počasí pokračovat až do jara.

Středověké hradby v Chrudimi jsou v dobrém stavu a nepotřebují větší opravy. V 70. až 90. letech minulého století je opravoval podnik Geoindustria, který na jejich vnitřní straně vybudoval v zemi železobetonovou zeď. „Kameny hradeb jsou vlastně jen pohledové,“ uvedl starosta František Pilný.

V místě Myší díry však tato zeď chybí. Za stavební práce město zaplatí 1,1 milionu korun. Tmavá fortna zvaná místními obyvateli Myší díra je průchod pro pěší v městských hradbách. Úzkou chodbou dlouhou zhruba 28 metrů je možné projít z podloubí ve Štěpánkově ulici na svah pod hradbami a do Soukenické ulice.

Její existence je poprvé zmiňována v roce 1439. Původně byla široká na průchod jednoho člověka, svoji dnešní podobu získala v roce 1841, kdy byla rozšířena a bíle omítnuta. Tmavá fortna je jedním z původních vstupů do středověké Chrudimi. Hlavní městské brány byly v Široké a Břetislavově ulici, do dnešních dob se nezachovaly. Spolu s Myší dírou zůstala ještě Pardubská fortna ve Fortenské ulici.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související