Průzkum pod obchvatem Chrudimi bude stát víc peněz i času. Naleziště je bohatší, než se čekalo

15. srpen 2019 09:15

Archeologové se na trase druhé části chrudimského obchvatu zdrží déle, než byl původní předpoklad. A průzkum taky bude výrazně dražší. Nečekané množství nálezů by ale další zdržení stavby znamenat nemělo.

Na polích za Chrudimí archeologové narazili na zbytky velkého sídliště, nejstarší nálezy pocházejí až z pravěku a jsou staré sedm tisíc let. S postupem času si místo oblíbily další a další kultury, takže se naleziště různě překrývají. A to práci archeologů komplikuje. Ředitelství silnic a dálnic proto vypsalo další zakázku na průzkum, protože množství nálezů je výrazně vyšší než předpoklad.

Dvojnásobně drahý průzkum

Odklad samotné stavby obchvatu by to ale znamenat nemělo. Ale stavba se tím prodraží. Původně měl průzkum stát přes deset milionů korun, plus nutné terénní úpravy a skrývky za devět milionů. Druhá archeologická zakázka je odhadnutá na dalších devatenáct milionů. Takže se výdaje zdvojnásobí. Archeologové b y měli práci dokončit do listopadu, což je zároveň termín, kdy by měla začít samotná stavba. Podle investora tak žádné zdržení nehrozí.

Dokončení obchvatu za 570 milionů korun zařadilo Ředitelství silnic a dálnic na seznam deseti staveb, které v nejbližší době spustí. Soutěž na dodavatele by měla být vypsaná ještě teď v srpnu. Víc než 4,5 kilometru dlouhý úsek vedoucí až za Slatiňany by měl být v provozu v roce 2021.

Spustit audio

Související