Obchvat Chrudimi je blíž. Archeologové nastoupí v říjnu

24. září 2018 08:10

Čekání na druhou část obchvatu Chrudimi by mělo brzy skončit. Za pár týdnů začnou trasu prohledávat archeologové a pokračují i další přípravy.

První úsek obchvatu byl otevřený na konci roku 2015 a končí na výpadovce na vysoké Mýto. Tam na něj naváže druhá část, která povede až za Slatiňany. Kompletní obchvat by tak měl pomoct oběma sousedním městům a odvést z nich hlavně nákladní dopravu. Pokračování bude měřit čtyři a půl kilometru, na trase bude sedm mostů, jeden podjezd a jsou navržené tři protihlukové stěny o celkové délce skoro 630 metrů.

Archeologové v pozoru

Nejnovější posun je archeologický průzkum. Ředitelství silnic a dálnic už uzavřelo soutěž na firmu, která ho provede. Podle podmínek zakázky by měl trvat nejdéle devět měsíců. Archeologové by na trasu měli nastoupit už v říjnu. Další věc jsou pozemky - vykoupená je už většina parcel. Ředitelství silnic a dálnic má pod kontrolou 99 % pozemků, které bude pro stavbu potřebovat.

Pokud se nestane nic mimořádného, začne se stavět v druhé polovině příštího roku. Silničáři ještě musí vysoutěžit firmu, která obchvat postaví. Náklady projektanti odhadli na 450 milionů korun.

Související